Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Elköltözött a KÖZPONTI VÍZRAJZI ADATTÁR!

2021. január 14., csütörtök 09:33

2012-ben a VITUKI megszűntetésével, a VITUKI telephelyén elhelyezett és működött Központi Vízrajzi Adattár (KVA) is felszámolásra került, mely után az OVF kapta meg az adattári (vízrajzi) dokumentumok további kezelését. Így az adattár elhelyezésre került a Közép-Duna völgyi Vízügyi Igazgatóság I. számú Szakaszmérnökség telephelyén egy korábban szerelőműhelyként funkcionáló csarnokban.
Az Országos Közfoglalkoztatási program keretében első körben 5 fővel, majd későbbiekben 21 fővel végeztük két telephelyen a dokumentumok digitalizálását. Digitalizálásra került kb. 5 millió oldalnyi anyag, amit 2019 februárjában be is fejeztünk.  
Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek. A beruházás a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében álló ingatlanokat, így többek között a Központi Vízrajzi Adattárat is érintette.
A KVA-nak a területet legkésőbb 2020. december 31-ig el kellett hagyni. A Műszaki Téradat Szolgáltató Főosztály részeként működő Központi Vízrajzi Adattárat felügyelő Adattári Osztály, a Vagyongazdálkodási Főosztállyal egyeztetve, tervezetten el kezdte a költözést.
A több, mint 5 hónapig tartó sikeresen végrehajtott költözés, a közel 100 esztendős dokumentumok sérülékenysége miatt igen nagy odafigyelést igényelt. A már jól kialakított levéltári rendszert is meg kellett bolygatni. 3 kolléga végezte a több mint 700 doboz rendszerezését, költöztetését, leltár készítését, majd a dobozok elhelyezését a Levéltár területén.
A Központi Vízrajzi Adattár a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár (1044. Budapest, Dunasor 15.) telephelyén felújított 4. számú épület részében kapott elhelyezést.

KVA-adattar5
KVA-adattar4
KVA-adattar3
Utolsó módosítás: 2021. január 14., csütörtök 09:37, Regdánszki Tamara