Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

ENSZ EGB ülés az OVF-ben

2017. június 25., vasárnap 09:25

Veszélyes tevékenységek baleseti tűzoltóvíz-szennyezés megelőzése tárgyú nemzetközi egyeztetés volt az Országos Vízügyi Főigazgatóságon

ENSZ_EGB_ülés_IMG_0648

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Ipari Baleseti és Határvizi Egyezmények Konferenciáin született döntés közös szakértői munkacsoport létrehozására, amelynek célja a veszélyes anyagokkal foglalkozó tevékenységek baleseti tűzoltóvíz-szennyezésének megelőzéséről szóló ENSZ EGB műszaki útmutató kidolgozása.

A Baleseti Tűzoltóvíz-szennyezés Szakértői Munkacsoport 2. ülésének 2017. június 20-21. között a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága szervezésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság adott helyet.

A döntés szakmai előzménye az 1986. november 01-én a svájci Bázel közelében a Sandos gyógyszergyár telephelyén bekövetkezett veszélyes anyag raktártűz volt, amely jelentős mértékű veszélyes anyag (tűzoltóvíz) kibocsájtással járó folyamszennyezést okozott a Rajna egész területén.

A műszaki útmutató magyar és német tagállami irányítás keretében kerül kidolgozásra 2017-2018. között. A munkacsoport magyar társelnöke Kovács Péter az ENSZ EGB Határvízi Egyezmény Részes Felek Konferenciájának elnöke, a BM Vízgyűjtő Gazdálkodási Főosztály vezetője. A munkacsoport szakértői tagja volt Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék vezetője.

A munkacsoport 2017. évben három értekezletet tervez lebonyolítani, amelyek követően kerülhet sor az európai ipari érdekképviseleti szervezetekkel történő egyeztetésre és az útmutató véglegesítésére. Az útmutatót tervezetten az ENSZ EGB Ipari Baleseti Egyezmény Részes Feleinek 2018. év végén megrendezésre kerülő 10. Konferenciája fogja tárgyalni és elfogadni.

ENSZ_EGB_ülés_IMG_0642

A szakértői munkacsoport budapesti ülésén a szakértők az ENSZ EGB tagállamok nemzeti jogi szabályozását és jogalkalmazási gyakorlatát felmérő kérdőív eredményeinek értékelését, a nemzeti jogi szabályozás sajátosságairól szóló tagállami szakértői tájékoztatók egyeztetését, az útmutató szerkezeti felépítésének és konkrét tartalmának meghatározását végezték el. Az útmutató tervezet tartalmazni fogja többek között a tagállamok és a veszélyes tevékenységet üzemeletetők feladatait, a bevezetendő szervezeti és műszaki intézkedések biztonsági követelményeit és előírásai, a riasztási és jelzési eszközök és eljárások tartalmát, a szennyezett tűzoltóvíz elhelyezésesével és a tűzszakaszok védelmével kapcsolatos szabályokat.

Magyarország határvízi szennyezési érintettsége miatt kiemelten fontos az útmutató kidolgozásában történő hatékony szakértői részvétel. Többek között az OVF-en megtartott egyeztetés eredményei várhatóan a határvizek baleseti szennyezési káresemények mennyiségének és mértékének csökkenése területén fognak megjelenni.

Budapest, 2017. június 22.

A cikket írta: Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék vezetője

Utolsó módosítás: 2017. június 25., vasárnap 09:31, Pászthory Róbert