Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁRHULLÁMOKRÓL - Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020.10.15.

2020. október 15., csütörtök 11:19

Tájékoztató az árhullámokról - Országos Vízügyi Főigazgatóság

2020.10.15.

Az elmúlt napokban hazánk területén, illetve határainkon kívül sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső. A legtöbb eső a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén hullott. A csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással - a következő 1-2 napban is folytatódik majd. A Hernád vízgyűjtő területén az elmúlt 3 napban 94,8 mm csapadék esett, a Sajó vízgyűjtőjén pedig 103, 1 mm.

A lehullott igen nagymennyiségű eső hatására heves vízszintemelkedések alakultak ki a Sajón, a Bódván, a Hernádon, valamint a táblázatban nem szereplő Ipolyon is.

A Sajó Sajópüspökinél ma reggel 8 órakor 390 cm-es értékkel tetőzés közelében van (III. fok: 300 cm, LNV 416 cm). Lejjebb Sajószentpéternél a ma reggel 8 órás 333 cm-es vízállással még másodfokban van a víz szintje (II. fok 300 cm, III. fok 350 cm). Itt a tetőzés holnap napközben várható a III. fok szintje feletti vízállással. Felsőzsolcánál is árad a folyó, ma reggel 8 órakor 254 cm-es vízállást mértek, a tetőzés várhatóan 17-én várható a III. fokú szintet (400 cm) megközelítő vízállással.

A Hernád vízállása Hidasnémetinél a tegnapi gyors vízszintemelkedés hatására este meghaladta a III. fok szintét, ma reggel 8 órakor 372 cm-t mértek, a vízszintemelkedés üteme lelassult, a ma esti tetőzésig még várhatóan körülbelül 30 cm-es emelkedés valószínű. Gesztelynél is intenzíven árad a folyó, ma reggel 213 cm-es vízállást mértek, a tetőzés 18-án reggel várható a III. fokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek a hajnali órákban megkezdték egy 1600 m hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák.

A Bódva Hídvégardónál ma reggel 8 órakor 250 cm-es vízállással tetőzés közelében van (LNV 333 cm), Szendrőnél lassuló ütemben, de még árad a folyó, ma reggel 196 cm-es vízállást mértek, a tetőzés itt a holnapi napon várható.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál még lassú ütemű áradás mellett ma reggel 8 órakor 373 cm-es vízállást mértek, a tetőzés a mai nap folyamán várható és csak kevesebb, mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől (432 cm). A szlovák területekről érkező mellékvízfolyásokon már ütemesen csökkennek a vízszintek, ezért a lejjebb lévő szakaszokon a vízszintek várhatóan nem érik el az I. fokú készültségi szinteket jelentő értékeket.

A csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a hazai szakaszon az I. fok szintje körüli vízállások kialakulása várható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a fenti vízgyűjtőkön a következő 24 órában újra nem túl jelentős (10 mm körüli) csapadékra lehet számítani, ami várhatóan lassítani fogja az árhullámok levonulását. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti eltérése befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

További információk, így előrejelzési grafikonok a www.hydroinfo.hu oldalon találhatók.

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 11:24, Regdánszki Tamara