Tartalomfelelős: Pákozdi József, referens

Figyelem, fegyelem a vízügyi beruházások területén

2020. december 03., csütörtök 12:04

Csak ebben a negyedévben 14 helyszíni ellenőrzés alkalmával kellett - és még kell majd - számot adni a beruházási projektek terv szerinti előrehaladásáról. Az ellenőrzések során az Irányító Hatóság (ITM) szakembereit kellett tájékoztatni a legutóbbi ellenőrzés óta történt eseményekről. Mindazokat az eseményeket hiteles, eredeti dokumentációval szükséges igazolni, amelyek időközben megtörténtek, vagy ha nem, akkor azt, milyen okok milyen események tették szükségessé a tervek módosulását.  

Az ellenőrzések az Irányító hatóság és a kedvezményezett közötti időpont- és helyszínegyeztetéssel kezdődnek. A helyszín sok esetben maga a beruházás területe, illetve az OVF, ahol a dokumentáció megfelelő részleteinek elemzése zajlik. Az ellenőrzést megbízólevéllel rendelkező ellenőr, referens személy, illetve pénzügyes szakember végzi

Általában az ellenőrzés tárgyát képezik a megfelelő engedélyek, a szerződések, a pénzügyi mozgások igazolása, mindezek eredeti példánya, illetve az előző ellenőrzés óta történt esetleges módosítások és azok indoklása.

Ha minden megvan, és a többórás, általában egy-egy munkanapot is igénylő dokumentum-ellenőrzés során és a külső helyszíneken is minden rendben van, akkor arról lezáró jegyzőkönyv készül, amelyet a projekt képviselői és az IH szakemberei is aláírnak. Az esetleges hiányosságra a Hatóság konkrét határidővel hiánypótlási kötelezettséget ír elő, aminek betartását elvárják, és szintén gondosan ellenőrzik.

Utolsó módosítás: 2020. december 03., csütörtök 12:23, Regdánszki Tamara