Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, árvízvédelmi referens

Geoelektromos mérések a Hármas-Körösön

2021. augusztus 17., kedd 13:47

A geoelektromos mérések alkalmazása az árvízvédelmi töltések altalajának feltárására nem újkeletű gyakorlat. Az 1980-as évektől kezdve térképezték fel a VITUKI vezetésével a hazai töltések altalajainak eloszlását, és ezekből készült az „NKBT” (nem-kellő altalaj biztonságú) szakaszok kimutatása. Ezen szakaszok hiányosságainak megszűntetésére a „Védképesség” projektek irányultak.

Az ilyen jellegű geofizikai vizsgálatok nem mindennaposak ágazatunkban, ezért a nemrégiben a Hárma-Körösön zajlott méréseket az Árvízvédelmi Főosztály néhány kollégája megtekinthette. A mérések során modern geofizikai módszerek hasznosíthatóságát vizsgálták egy rövid ~26 km-es szakaszon.

A látogatásunkkor úgynevezett dinamikus geoelektromos mérést végzett az erre szakosodott cég. A mérés kábelre rögzített elektródákkal történt, amit egy kocsival vontattak 3-4 km/h-s sebességgel a töltés vízoldali védősávjában a láb közelében. A dinamikus mérés behatolása a talajba - az alkalmazott elektróda kiosztásban - megközelítőleg 8 m volt. (A statikus méréshez képest a dinamikus mérés pontatlanabb, mert az elektródák és a talaj között nem biztosított a teljes kontakt illetve azok folyamatos mozgásban vannak, ellenben a mérési idő sokkal rövidebb.)

dinamikus-meresDinamikus mérés

A mérésről fáradtan, de örömmel érkeztünk haza. :-)

Utolsó módosítás: 2021. augusztus 17., kedd 13:49, Regdánszki Tamara