palyazat_fooldal

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Czirok István, -

Háromnapos szakági értekezlet a Tiszán

2016. június 08., szerda 13:18

Háromnapos szakági értekezlet a Tiszán

 

Az OVF és a 12 vízügyi igazgatóság részvételével háromnapos szakági értekezlet zajlott a Tiszalök–Kisköre közötti folyószakaszon, ahol a hajón jelenlévők a nagyvízi mederkezelési tervek aktuális kérdéseiben egyeztettek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság június 1. és 3. között tartotta meg országos szakági értekezletét, ahol a 12 vízügyi igazgatóság képviselőivel a nagyvízi mederkezelési terv aktuális kérdéseit taglalták. A résztvevők megérkezését követően a szakmai program a Tiszalöki vízlépcső megtekintésével indult. Palencsár István szolgálatvezető részletesen bemutatta előadásában a létesítményt felépítését, üzemelését. A vízlépcső – mely Tiszalöktől nyugatra, a Tisza 518,2 fkm szelvényében, egy kanyarátvágásban, az öntöző főcsatorna legmegfelelőbb kiindulási helyén létesült – duzzasztóműből, hajózsilipből és vízerőtelepből áll. A vízgazdálkodási létesítmény egyik meghatározó eleme a Tisza folyónak. A vízlépcső fölötti folyószakasz mederduzzasztásával lehetővé válik 40-60 m3/s vízhozam gravitációs kivezetése a Keleti- és Nyugati-főcsatornákon, s ezen belül 28 m3/s víz átadása a Körös-völgybe. Ezáltal állandó hajóút biztosítható a Tisza 80 fkm és a Bodrog 50 fkm hosszú folyószakaszain, és évente 54 millió kWh villamos energiát termelhet a vízerőmű. A létesítmény bejárását követően kötetlen szakmai beszélgetés zárta az első napot.

Másnap a „Füred” Tanyahajóval a Tiszalöki hajózsilipen átkelve Kisköre felé indult a szakmai gárda. A rossz idő sajnos elragadta a táj szépségét, de az ágazat aktuális kérdései színesítették a programot. A vitaindító tárgyalást Láng István főigazgató-helyettes nyitotta meg a vízügyi ágazat aktuális témaköreivel. Ehhez kapcsolódott Veczán Éva árvízvédelmi referens előadása, az EU jelentés végrehajtásának tapasztalatairól, illetve az árvízi veszély interaktív térkép megjelenítéséről. Dr. Balatonyi László osztályvezető a nagyvízi mederkezelési tervezés aktuális feladatainak végrehajtásáról szólt, illetve a határidők pontos betartására hívta fel a jelenlévők figyelmét. Külön előadással készült az aktuális szakági kérdések megvitatására Deák Gyula ügyintéző /TIVIZIG/, Kiss Péter osztályvezető /ÉMVIZIG/, Tóth Zoltán csoportvezető /KÖTIVIZIG/ és Borza Tibor osztályvezető /ATIVIZIG/. A témafelvetések hasznos információkhoz juttatták a résztvevőket, a tapasztalatok megosztásával a további munkákban lehetnek segítségre a kollégák számára. A személyes beszélgetések a délután folyamán lehetőséget biztosítottak arra, hogy a szerteágazó ágazati témákban képet kapjanak kollégáink egymás munkáiról.

A szakági értekezlet záró eseménye Kiskörén zajlott, ahol a résztvevők megtekinthették az Ökológiai halátjárót (Hallépcsőt), amelynek létesítéséről, üzemelési tapasztalatairól Fejes Lőrinc szakaszmérnök tartott rövid tájékoztatót. A helyszín bejárásával a hallépcső egyes elemeinek feladatait lehetett szemügyre venni.

Kéri Brigitta

KÖTIVIZIG

P1030008
Utolsó módosítás: 2016. június 08., szerda 13:26, Radó Mónika