Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Immár hivatalosan is elkészültnek tekinthető a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme

2014. december 12., péntek 15:04

Keszthely, 2014. december 10.  ---  Országos Vízügyi Főigazgatóság                                                  Sajtóközlemény


kisbalaton_logo                                                                                                     

ÁTADTÁK A KIS-BALATON VÍZVÉDELMI RENDSZER II. ÜTEMÉT

Immár hivatalosan is elkészültnek tekinthető a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme. Az Európai Unió támogatásával több mint hatmilliárd forintért megvalósított fejlesztés sikeres próbaüzemét követően megteremtődtek a rugalmas vízkormányzás feltételei, így megkezdheti működését a világszerte egyedülálló, természetes vízjárás utánzására alkalmas vízvédelmi rendszer. A keszthelyi Festetics-kastélyban tartott ünnepélyes zárórendezvényen elhangzott: a beruházás révén hosszú távon javítható a Balaton vízminősége – mivel a Kis-Balatonnak az „előszűrő” funkciója kiteljesedhet, és az új rendszer különféle, akár szélsőséges vízjárások esetén is módot ad majd a hatékony beavatkozásokra.

A két év megfeszített munkájával most elkészült létesítmények révén a természetes vízjárás utánzására alkalmas rendszert sikerült kialakítani, amely rugalmas üzemirányítást és vízkormányzást tesz lehetővé, alkalmazkodva a csapadék mennyiségéhez. Így kedvező környezeti feltételek jöhetnek létre a vizes élőhelyeket kedvelő élőlények számára is. A II. ütem a már régebben működő I. ütemmel együtt mostantól egységes vízvédelmi rendszerként üzemel.

A rendezvényen elmondták: a „második ütem” 2012 nyarán kezdődött kivitelezési munkáit hosszú előkészítés, sok év tapasztalatának, köztük az 1980-85 között elkészült „első ütem” tanulságainak az összegzése előzte meg. A tervezés már 2005-ben megkezdődött – ennek során a szakemberek 150 év csapadék-adatainak, több mint 20 év Zala-vízhozamának elemzésére, a már meglévő műszaki monitoring és biomonitoring adatokra támaszkodtak. Az első ütem Balatonba jutó vizekre gyakorolt jótékony hatása érezhető volt a vízminőség javulásában, de nem nyújtott megfelelő beavatkozási lehetőséget a Zala folyón levonuló szélsőséges vízjárásokat kísérő vízminőség-változások kezelésére. Ezért a szakemberek egyetértettek abban: szükség van egy „második ütemre”.

A fejlesztési koncepció eleve olyan komplex megoldásra irányult, ami alkalmas a vízminőség-védelmi, ár- és belvízvédelmi-, valamint természetvédelmi célok összehangolt megvalósítására. A koncepció kidolgozását és a beruházás gyakorlati megvalósítását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vállalta fel.

A rendezvényen a szakemberek elmondták, hogy a beruházással három fő cél valósul meg, köztük a Balaton vízminőség-védelme, a tavat terhelő tápanyagoknak a Vízvédelmi Rendszerben való csapdázásával, a rugalmas üzemrend lehetőségének kialakításával. Természetvédelmi és ökológiai célok is teljesülnek a Zalavári belvízöblözet elárasztásával, az Ingói-berek terhelésének csökkentésével. Nem utolsósorban pedig csökken az árvízi kockázat a megnövelt tározó térfogattal és a felújított belvízvédelmi rendszerrel. Ezek mellett megteremtődött a műszaki lehetősége a Zalán érkező vizek megoszthatóságának az egyes tározóterek között, valamint a Zala vize (a tározótereket kikerülve) mostantól közvetlenül is a Balatonba vezethető.

Az elmúlt két évben zsilipek, hallépcsők, hidak épültek, közel öt kilométernyi töltést építettek, hosszú szakaszokon kikotorták a Zala medrét – a munkák nagyságrendjét talán a számok mutatják a legjobban. Például földből 122 500 köbmétert bányásztak ki, amiből 70 000 köbméternyit új töltések építésére használtak fel, 25 000 köbméter töltések felújítására, helyreállítására szolgált, a maradék pedig az ideiglenes műtárgyaknál kapott szerepet. Több mint 15 500 méteren zajlott a Zala-meder és más vízelvezető csatornák mederkotrása. 3661 méternyi új csatorna épült a vizek áramlásának, elvezetésének javítására.

A halak ívási helyére jutásának elősegítésére két, európai összehasonlításban is egyedülálló technikával megépített kőbukós hallépcső épült. Korszerű monitoring rendszer épült ki: a Zala vízgyűjtő területén a meglévő 38 távmérő állomás mindegyikében lecserélték a régi, elavult adatgyűjtő berendezéseket. A távmérő rendszer 11 új állomással bővült. Kiépült egy korszerű műszaki rendszer, irányító központtal. Azért, hogy az új műtárgyak által biztosított rugalmas vízkormányzás segítségével a vízszabályozás a következő évektől a környezetvédelmi és természetvédelmi célokat a leghatékonyabban szolgálhassa, üzemirányítási monitoring-rendszer felel. Ezzel nyomon követhetők a vízvédelmi rendszer egyes területi egységeinek kémiai, ökológiai és természetvédelmi állapotában keletkező változások.

A második ütem során fölépített új műtárgyakkal módosítható a víz áramlása, megóvható a Kis-Balaton csodálatos vízi világa – és a bekerülő víz útjának szabályozásával javítható nagy tavunk, a Balaton vízminősége. A Zala folyására felépített főbb műtárgyak 40-50 éven keresztül biztosítják a rugalmas vízkormányzás feltételeit. A beruházás 100%-ban támogatásból valósul meg, összköltsége 6.147.138.996 forint.


kisbalaton_logo2 


Az átadásról készült képes beszámoló megtekinthető a GALÉRIÁK-ban.

Utolsó módosítás: 2014. december 12., péntek 16:02, Vass Zsuzsanna