palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Iványi Krisztina, referens

Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer

2014. július 11., péntek 14:31

„Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer”

EKOP-1.1.12-2012-2013-0001

A „Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer” (a továbbiakban: MKR) című EKOP-1.1.12-2012-2013-0001 projekt célja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által létrehozott egységes, a kockázatközösségi tagok és az állam (I. pillér), valamint a piaci biztosítókkal kötött szerződéseken nyugvó kárfelelősségi rendszer (II. pillér) követelményeit teljes körűen kielégítő informatikai fejlesztés megvalósítása volt.

Az MKR projekt kiemelt célja a megvalósítás során az állampolgárok és a vállalkozások felé nyújtandó szolgáltatások színvonalának javítása, korszerűsítése, a mezőgazdasági termelők, valamint a közreműködő szervezetek adminisztrációs terheinek csökkentése, az eljárási határidők betartásának biztosítása, valamint a végrehajtási folyamatokban az eljárási hibák kockázatának minimalizálása volt.

Az MKR projekt konzorciumi formában valósult meg, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, mint „agrárkárenyhítő szerv” vezetésével. A konzorcium tagja volt és az MKR projekt lebonyolításában részt vett az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság mellett a Földművelésügyi Minisztérium, továbbá együttműködő partner a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A projekt keretében megvalósított fejlesztés eredményeként egy modern, az egységes kérelemhez hasonlóan működő parcella szintű adatokat kezelő nyilvántartás alakult ki, amely a kockázatkezelési rendszer mindkét pillérében új lehetőségeket nyit meg.

A kockázatkezelési rendszer szereplői által megadott adatokból hatalmas adatbázis jön létre, amely egy helyen tartalmazza az összes fontos kockázatkezelési információt: a káreseményt kiváltó időjárási jelenségek bekövetkezésére vonatkozó adatokat, a korábbi évek termelési adatait, a közzétett referenciaárakat, országos és megyei átlaghozamokat, valamint a hatósági ügyintézéshez szükséges ellenőrzésekkel, kárenyhítési hozzájárulás-fizetéssel és kárenyhítő juttatás kifizetésével kapcsolatos adatokat.

Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az alábbi kiemelt fejlesztési részfeladatokkal járult hozzá az MKR létrehozásához és a projekt sikeréhez:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság feladata az MKR rendszeren belül a vízkárokkal kapcsolatos előzetes adatszolgáltatás. Az OVF szolgáltatja a vízügyi – belvízelöntési – helyzettel kapcsolatos riasztási információkat, illetve a talajvízmérő kutak eredményeit.

Belvízelöntési adatok

Mezőgazdasági szempontból az egyik leggyakoribb kárt a belvizek okozzák. Az ország síkvidéki területein 90 db belvízvédelmi szakasz található. Belvíz idején a 12 vízügyi igazgatóság minden nap küld tájékoztatást belvízvédelmi szakaszonként a vízügyi információs rendszeren keresztül, a csatornaőrök által földi észleléssel felmért belvízzel elöntött területek nagyságáról. A csatornaőrök felmérése nem alkalmas mezőgazdasági táblaszintű információra, de nagyságrendileg megbízható jelentést ad a belvízi elöntések alakulásáról. Az adatok az OVF-ben kerülnek országos összesítésre.

belviz-elontes-20100315

pl.:  Belvíz elöntés 2010. 03. 15-én

Az adatok elsődleges felhasználása a FÖMI tájékoztatása, hogy mikortól és mely területeken szükséges légi megfigyelés illetve műholdas felvételek készítése a belvízzel elöntött területekről.  Az előrejelzést segíti, hogy az OVF minden hónapban vízháztartási előrejelzést készít, amelynek alapján információt tud szolgáltatni a projekt konzorciumi tagok számára, a következő időszakban az ország mely térsége válhat belvíz, vagy aszály sújtott területté. Az információk alapján a FÖMI felkészülhet légi- vagy műholdas felvételek készítésére.

Talajvízszint észlelő hálózat

Magyarország alföldi részein 352 db talajvízszint mérő kút van távjelzővel felszerelve, mely képes gyorsadat-szolgáltatásra, így az OVF napra lebontva meg tudja adni az adott kutak környezetében a talajvízszint állást. A talajvízszint az MKR rendszerben az aszály meghatározásához ad információt.

Jelenleg 2011-től van referencia adatsor, az adott napi talajvízszint állás az 5 éves átlagvízállás függvényében értékelhető. 

Az OVF a következő adatokat szolgáltatja a 352 db kútra vonatkozóan:

•          az adott napon mért talajvízszint adat

•          az adott nap 5 éves referencia talajvízszint adata

kmkr-talajviz-kutak

 

Az MKR rendszerben való részvétel előnye az OVF számára

A projekt kapcsán az OVF olyan távérzékeléses belvíz elöntési és aszály térképekhez jut hozzá, melyeknek elemzése, feldolgozása után jelentősen javulni fog a belvíz elöntés előrejelzésének és napi felmérésének adatbiztonsága és minősége.

Utolsó módosítás: 2014. július 11., péntek 14:36, Pászthory Róbert