palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Közlemény - OVF

2020. február 13., csütörtök 14:02

 

A sajtóban és a közösségi médiumokban megjelent, a lakiteleki és a tiszaugi hullámtéri fakitermelésekkel kapcsolatban további valótlan, minden alapot nélkülöző információkkal kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság az alábbi hiteles tájékoztatást adja.

Az engedélyekről:

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által kezelt saját vagyonkezelésében lévő erdőállományokra az ún. 10 évre szóló körzeti erdőtervek és a vidékfejlesztési minisztériumi rendeletek szabnak iránymutatást. A legutolsó ilyen erdőterv 2016-ban készült, erre az engedélyt a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal adta meg. A 2019-es és 2020-as évre vonatkozó bejelentési kötelezettségnek a Vízügyi Igazgatóság a jogszabályban előírtaknak megfelelően a munkák megkezdése előtt eleget tett.

A szóban forgó Tiszaug és Lakitelek térségében a jogszabályban rögzített hazai nyárasok vágásérettségi kora természetvédelmi területen 40-60 év, mely alapján az erdőgazdálkodók a faállományok megújítását kezdhetik el a felső korhatárt követően. A januári kivágásra a Vizügy éves erdőgazdálkodási bejelentése lehetőséget ad, amellyel mint erdőgazdálkodó, a Vízügyi Igazgatóság élhet.

A térségre vonatkozó VM rendelet az alábbi időszaki korlátozásokat írja elő az erdőgazdálkodónak:

  • Hóvirág február 15-től március 14-ig csak a természetvédelmi célokkal összhangban.
  • Homoki kikerics (Colchicum arenarium) és a homoki nőszirom (Iris humilis ssp. arenaria) állományának erdőtervben rögzített élőhelyein teljes talajelőkészítés nem végezhető.
  • Rétisas (Haliaeetus albicilla): szaporodási és utódnevelési időszak: január 1. - július 15. (a bejárás során megállapították, hogy nincs a területen)
  • Közép fakopáncs (Dendrocopus medius), fekete harkály (Dryocopus martius), hamvas küllő (Picus canus): szaporodási és utódnevelési időszak: március 15. - július 31.
  • Fekete gólya (Ciconia nigra): szaporodási és utódnevelési időszak: március 1. - augusztus 15.
  • Barna kánya (Milvus migrans): szaporodási és utódnevelési időszak: március 1. - július 31.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság élt a körzeti erdőtervekben lévő lehetőséggel, amely a januári kitermelést lehetővé teszi. Ez a már lombtalan állományban pontosabb szemlét tett lehetővé (2020. január 8-án) a védett állatokat illetően, és nem utolsósorban a fagyott talajon kevesebb kárral járt. Az erdőterületek megújítására, újraerdősítésére vonatkozóan az erdőgazdálkodóknak (Vízügy) a fakitermelést követő 2. évre kell megfelelő minőségű új erdőt kialakítaniuk. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, mint erdőgazdálkodó hasonló típusú fakitermelési tevékenységeket 2009 óta végez, az idős faállományainak megfiatalítása és többkorúsítása miatt. Ezek a tevékenységek kis léptékű és területű beavatkozások. Az elért eredményeit különböző szimpóziumokon ismertette a vízügyi igazgatóság tanulmányutakon, konferenciákon, terepi bemutatókon, a többi között a WWF által szervezett LIFE in FOREST projekt rendezvényein is, illetve a WWF munkatársai is voltak ilyen terepi bemutatókon.

 

 

Az árvízvédelemről:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2007 óta folyamatosan az Európai Unió előírásaival összhangban mérlegeli az árvízi kockázat csökkentésének lehetőségeit. Ennek első lépéseként megalkottuk a veszély- és kockázati térképeket, amelyek alapján a beavatkozások szükségességét meghatároztuk. Ezen felül elkészítettük a WWF által is említett nagyvízi mederkezelési tervek rendeleteit, amelyek elfogadás előtt vannak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyitott minden olyan megoldás képviseletére, amely reális megoldást ad a szükséges árvízi biztonság megteremtésére. Ennek keretében már 2016-ban és azóta több alkalommal személyesen bemutattuk a WWF vezetőinek azt az adatbázisunkat, amelyek nemcsak a folyók menti mélyterületek adatait tartalmazzák, hanem a jelenlegi állapotra jellemző veszély- és kockázati térképeket is. Adatbázisunk segítségével lehetőséget teremtünk arra is, hogy a tervezett beavatkozás hatására, milyen mértékben nő a térség biztonsága.

Már a 2016-os találkozás során felajánlottuk, hogy a WWF jelölje ki azokat a területeket, ahol nagyobb teret lehet biztosítani a folyóknak. Erre a kezdeményezésre ez idáig javaslatot nem kaptunk. Amennyiben ilyen javaslatot kapunk, azokat terveinkbe be tudjuk építeni és természetesen árvízvédelmi és erdőgazdálkodási szakértői jogosultsággal rendelkező szakembereink jelenlétét is biztosítjuk azokon a fórumokon, ahol a WWF Magyarország az érintett lakossággal ismerteti és megkonzultálja a terveit.

 

A vitát, üzengetést ebben a formában lezártnak tekintjük, de ismét hangsúlyozzuk, hogy a szakmai vitára mindenkor nyitottak vagyunk.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2020. február 13.

 

Utolsó módosítás: 2020. február 13., csütörtök 14:45, Uresch László