Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

VÍZÜGYI KÖZLEMÉNYEK - Kvassay Jenő EMLÉKSZÁM születésének 170. évfordulójára

2020. november 25., szerda 15:58

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság úgy határozott, hogy 2020-tól újraindítja a Vízügyi Közlemények című műszaki folyóiratot. Hazánk legrégebbi vízügyi szaklapjának szerkesztésére a Vízügyi Tudományos Tanács kapott felkérést. A szakmai folyóirat jogelődje a Kultúrmérnöki jelentések, amely 141 évvel ezelőtt 1879-ben jelent meg először.

A lapot Kvassay Jenő 1879-ben alapította és egyben szerkesztette is, a magyar műszaki irodalom ápolása, a vízi munkálatok ismertetése és a velük kapcsolatos tudományos, gyakorlati-mérnöki, közgazdasági, illetőleg jogi kérdések megvilágítása céljából.11 év után a folyóiratot átnevezték és 1890-től Vízügyi Közlemények elnevezéssel adták ki.

A folyóirat megjelenése óta összesen 340 rendes és 24 külön füzete, illetve kötete jelent meg, 59 ezer oldal terjedelemben. A lap tanulmányait a magyar vízgazdálkodás célkitűzéseinek megfelelően állították össze úgy, hogy az a vízimérnökök és a vízgazdálkodással foglalkozó egyéb szakemberek széles körű munkájához és a gazdasági szakemberek tevékenységéhez mindenkor hasznos, tapasztalatokra épített tanácsokat adjon.

Kvassay Jenő születésének 170. évfordulója alkalmából idén ősszel megjelent egy EMLÉKSZÁM.

A Vízügyi Közlemények EMLÉKSZÁM sorra veszi, annotált bibliográfiába foglalja Kvassay szakirodalmi működésének közel valamennyi könyvét, cikkét és tanulmányát, közzéteszi az utókor számára is tanulságos gondolatait, megállapításait a kultúrmérnöki munkákról, a vízügyekről, valamint közread néhányat azokból a cikkeiből, amelyek a Vízügyi Közlemények hasábjain jelentek meg.

kvassaykonyv1

Ebben az évben hamarosan megjelenik egy új emlékkötet is az 1970. évi Tisza-völgyi árvízről.

Utolsó módosítás: 2020. november 25., szerda 16:04, Regdánszki Tamara