palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Magyar-amerikai vízügyi „csúcstalálkozó” Szolnokon

2015. március 06., péntek 08:38

Thomas P. Bostick altábornagy, az Amerikai Hadsereg Műszaki Hadtestének parancsnoka, főmérnöke azzal a céllal érkezett hazánkba, hogy tájékozódjon a magyarországi ár- és belvízvédelem helyzetéről, és tárgyalásokat folytasson magyar politikai vezetőkkel, országos és helyi vízügyi szakemberekkel az együttműködés erősítéséről. A magas rangú vendéget és delegációját fogadta többek között dr. Áder János köztársasági elnök, dr. Hende Csaba honvédelmi- és dr. Pintér Sándor belügyminiszter. Az amerikai főtiszt kíséretével Szolnokra látogatott, ahol megismerhette a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság operatív védekezési és modellezési munkáját.

IMG_4893

Thomas P. Bostick magyarországi tartózkodása során beszédet mondott az Európai Vízügyi Szövetség budapesti konferenciáján, majd Colleen Bell, az USA budapesti nagykövetének társaságában fogadta őt dr. Áder János köztársasági elnök. Az amerikai altábornagy találkozott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, és megismerkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkájával dr. Bakondi György tü. altábornagy, főigazgató kalauzolásával. Tárgyalást folytatott továbbá dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel, dr. Hoffmann Imre, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója részvételével. Ezt követően az amerikai delegáció – az OVF vezetőjével és több munkatársával együtt - Szolnokra utazott, ahol rövid előadások keretében bepillantást nyerhetett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkájába, vízkár-elhárítási és modellezési tevékenységébe, az árapasztó tározók üzemeltetésébe, a nagyvízi mederkezelési tervek megvalósításába. Ezt követően felkereste a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározót, ahol a létesítmény építési és üzemeltetési tapasztalatait osztották meg vele a helyi vízügyi szakemberek.

Az Egyesült Államok ár- és belvízvédelméért szövetségi szinten az US Army Corps of Engineers (USACE) a felelős, amelynek vezetője Thomas P. Bostick altábornagy. Az USACE főigazgatója Steven Stockton, aki szintén a hazánkba látogató delegáció tagja.

A magyar-amerikai vízügyi kapcsolatok döntően a vízrendszerek hidrodinamikai modellezése terén fejlődött ki, s ebben úttörő szerepet játszott Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az általunk alkalmazott, egydimenziós hidrodinamikai RAS (River Analysis System) számítógépes programot ugyanis az amerikai hadsereg hidrológiai mérnöki központja, a HEC (Hydrologic Engineering Center) fejlesztette ki. (A HEC 1965 óta foglakozik hidrológiai, hidraulikai, tározó üzemirányítási, statisztikai, ökológiai modellek programozásával.)

A KÖTIVIZIG vízrajzi szakemberei a program amerikai fejlesztőivel 2002. októbere óta tartják a kapcsolatot, ez alatt az idő alatt igen jó partneri viszony alakult ki közöttük. Az új változatok kiadása előtt minden esetben megkaptuk a tengerentúli kollégáktól a programokat tesztelésre. A modell US rendszerről metrikus rendszerbe történő átprogramozása során javaslatainkat elfogadták, a felmerült hibákat rövid időn belül kijavították. A legújabb, HEC-RAS 5 változat tesztelésébe is bevontak bennünket. A program kiadása előtt több próbafuttatást végeztünk magyarországi folyókra, árvízi tározókra. Tapasztalatainkat, észrevételeinket pedig az amerikai kollégák beépítették az új modellbe.

A jó szakmai és emberi kapcsolatoknak tudható be, hogy több alkalommal személyesen is találkozhattunk. Meghívásunkra az amerikaiak 2010. márciusában jártak Magyarországon, 2014. áprilisában pedig egy fiatal magyar szakemberekből álló csapat látogatott el a HEC központjába. A HEC fejlesztőket tavaly ismét meghívtuk hazánkba. A találkozó az új HEC-RAS 5, 2D (kétdimenziós) modellrendszer bemutatására fókuszált. A programrendszer új változatával biztosítható a folyók egydimenziós, valamint az árvízi árapasztó tározók, ártéri öblözetek kétdimenziós modellezése. Az amerikai szakemberek 2014. októberében konferencia és oktatás keretében ismertették a programrendszer felépítését, alkalmazásának lehetőségeit magyar kollégáiknak.

Az amerikaiak által kidolgozott, hazánkban is alkalmazott számítógépes programok nagy segítséget nyújtottak a magyarországi folyók új mértékadó árvízszintjeinek meghatározásában. A HEC-RAS modellrendszerre alapozva kívánjuk felépíteni a tiszai árapasztó tározók üzemirányítási rendszerét.  

 

Írta: Laczi Zoltán, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

IMG_4921
 

 

Utolsó módosítás: 2015. március 12., csütörtök 08:13, Radó Mónika