Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

Magyarország elkészítette a 3. Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv vitaanyagát

2021. január 12., kedd 14:27

Magyarország   harmadik   vízgyűjtő-gazdálkodási  tervével  kapcsolatban  a legfontosabb információk a www.vizeink.hu oldalon érhetőek el.


Vízügyi szakértők és munkatársak odaadó és elhivatott munkájával elkészült és 2020. december 22-én publikálásra került a Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve – 2021 című dokumentum I. vitaanyaga, amely mellékleteivel együtt az alábbi linken érhető el:  www.vizeink.hu/vizgyujto-gazdalkodasi-terv-2019-2021/vgt3-vitaanyag/
A vitaanyag hat hónapon keresztül véleményezhető 2020. december 22. és 2021. június 22. között a www.vizeink.hu oldalon keresztül elérhető "Mondja el véleményét űrlap" segítségével, vagy észrevétele közvetlenül is megküldhető a vgt3@vizeink.hu központi e-mail címre.
2021 márciusában kerül publikálásra Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve – 2021 vitaanyag részletesebb, átdolgozott változata.
Az Európai Bizottság felismerte, hogy a szennyezések, a túlzott mértékű vízkivételek, valamint a vizek hidromorfológiai állapotának megváltoztatása veszélybe sodorták az európai vízkészleteket. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a 2000/60/EK Víz Keretirányelv (VKI) 2000. december 22-i hatályba léptetésével megszületett az Európai Unió új vízpolitikája.
A VKI előírásai jogi keretet adnak az Európai Unió tagállamainak a szárazföldi felszíni és felszín alatti vizek, az átmeneti vizek, a parti tengervizek védelméhez.
A VKI végrehajtásának első lépéseként Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve (VGT1) 2010 áprilisában készült el. A VKI előírásai szerint a vízgyűjtő-gazdálkodási terveket 6 évente felül kell vizsgálni, ezért 2015. év végére elkészült a VGT1 első korszerűsített, felülvizsgált változata, a VGT2, amely többek között a 2016-2021 közötti időszakra vonatkozó intézkedési programot határozta meg.
A VGT2 készítésének időszakában, 2015-ben, a hetedik ENSZ Világfórumon fogadták el a fenntartható fejlődés 17 célkitűzését. A hatos számú célkitűzés, „A vízhez és szanitációhoz (köztisztasághoz) történő hozzáférés és a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása mindenki számára” 2030-ig.
Az antropogén eredetű klímaváltozás alapvetően új kihívásokat jelent az emberiség számára. Miután a klímaváltozás hatásainak kb. nyolcvan százaléka vízzel, vízen keresztül és víz által manifesztálódik, a fenntartható vízgazdálkodás, vizeink védelme az emberiség és életfenntartó ökoszisztémái fenntarthatóságának kulcskérdése.
A vízhiánnyal, a vizek szennyezésével, az ökoszisztémák integritásának csökkenésével, a termőföld leromlásával, a szükséges víziközmű-infrastruktúra elégtelenségével és a szélsőséges hidrológiai események (rekord méretű árvizek, villámárvizek és aszályok) előfordulásával kapcsolatos  problémák  az egész világon, így hazánkban is növekvő mértékben és gyakorisággal jelentkeznek.
A 2019 októberében rendezett 3. Budapesti Víz Világtalálkozó a vízválság hatásainak elkerülésére paradigmaváltást javasolt. Új, innovatív, digitális megközelítést ajánlott az információ gyűjtésére, feldolgozására és a különböző szintű döntéshozatalban való alkalmazására.
A VKI szerinti VGT felülvizsgálati kötelezettségnek megfelelően 2021. december 22-ig kell elkészülnie Magyarország felülvizsgált, 2022-2027 időszakra vonatkozó, harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének (VGT3). A terv nem csak Magyarország területére,hanem a Duna folyam teljes, nemzetközi vízgyűjtőjére is elkészül (www.icpdr.org).
A VGT3 célkitűzése, hogy összeegyeztesse a VKI környezeti célkitűzéseinek elérését és fenntartását biztosító intézkedéseket a mezőgazdaság, vidék- és területfejlesztés, energiatermelés, hajózás, turizmus, klímaalkalmazkodás és a fenntartható vízgazdálkodás igényeivel, és a vizek jó állapotának elérése érdekében, a szociális és gazdasági célkitűzések figyelembevételével meghatározza a legköltséghatékonyabb intézkedési programot.

Utolsó módosítás: 2021. január 12., kedd 14:40, Regdánszki Tamara