Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Metaadatok kezelése a Vízügyi Ágazatban

2021. június 17., csütörtök 14:09

Az OVF Térinformatikai Osztálya elkészítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a vízügyi igazgatóságok térinformatikai adataihoz kapcsolódó metaadatok előállításáról, kezeléséről, valamint a metaadatbázis tartalmáról szóló Főigazgatói Utasítást. (Hatályba lépése 2021.06.11.)

Az Utasítás célja a vízügyi ágazat térinformatikai adatainak

  • információval való ellátása, a téradatok kezelésének elősegítése, a kereshetőségének optimalizálása, katalogizálása;
  • egységes ágazati metaadatbázis létrehozása;
  • a nyilvántartandó metaadatok körének, valamint azok tulajdonságainak meghatározása, értelmezése;
  • a Metaadatok felvétele és karbantartása szabályainak rögzítése.

A metaadat leegyszerűsített jelentése téradatokról készülő leíró jellegű adatok, szabvány szerinti egységes megjelenési formátumban. A téradat minden olyan adat, amelynek közvetlenül vagy közvetve ismert földrajzi vetülete (pont, vonal vagy területi jellegű kiterjedése) és valamilyen attribútum információja van, tárolása pedig szabványos térinformatikai formában valósul meg.

Az egyes téradatokra vonatkozó metaadat-fájlokat bázisban tárolnak, rendszereznek, ahol a fájlok szerkesztése térinformatikai szoftverrel lehetséges. Metaadatbázis készítése az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra (INSPIRE) kialakításáról szóló 2007/2/EK irányelv alapján ágazati kötelezettség. Az Irányelv megállapítja az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra létrehozására vonatkozó általános szabályokat. Az említett infrastruktúra csak akkor működhet megfelelően, ha a felhasználók igény és jogosultság szerint hozzá tudnak férni a téradatkészletekhez és -szolgáltatásokhoz, illetőleg mérlegelni tudják használatukat és ismerik az alkalmazási területüket, ezért metaadatok formájában leírást kell készíteni az elérhető téradatkészletekről és -szolgáltatásokról.  Ahhoz, hogy a metaadatok az Európai Közösség egészén belül, határoktól függetlenül összeegyeztethetőek és használhatóak legyenek, rögzíteni kell a leírásokhoz használt metaadatokra vonatkozó szabályokat. A vízügyi ágazatban az ISO szabvány szerint kialakított metaadatok megjelenítése során használt stílus az INSPIRE szerinti lesz, így a vízügyi metaadatbázisok csatlakoztathatók lesznek az Európai Unió tagországaiban használt bázisokhoz. Az egységes európai metaadat szabvány használatával a téradatok kereshetősége és átláthatósága nagymértékben javulni fog, illetve könnyebbé válik a nemzetközi feladatok során megosztott és felhasznált téradatok kezelése.  A vízügyi téradatok metaadatolásán keresztül egy, a jövőben kifejlesztendő metaadat alapú online téradat kereső segítségével a katalogizálás is egyszerűbbé válik majd. A metaadat-kereső felülettel nem szükséges a téradat fájlok megnyitása vagy böngészése, hanem a leíró jellegű metaadatok segítségével felderíthető a tartalom és annak relevanciája.

A metaadatok szerkesztése, illetve naprakészen tartása ArcGIS webes és desktop szoftverekkel történik, Központi és Területi Térinformatikai, illetve Szakmai Felelősök által. Az adott téradat fájlra vonatkozó metaadat hasznos információkkal szolgál a földrajzi, térinformatikai és térképi jellemzők mellett az objektumok tulajdonságairól, a téradatok adattörténetéről, illetve az adatfájl felhasználhatóságára vonatkozó korlátozásokról is.

A vízügyi téradatok metaadatolása az ágazati, illetve a külső felhasználók felé egyaránt növeli a napi munka mellett az adatszolgáltatás hatékonyságát és eredményességét.

Utolsó módosítás: 2021. június 17., csütörtök 14:32, Regdánszki Tamara