Tartalomfelelős: Pákozdi József, referens

Monitoringrendszer figyeli a klímaváltozás hatásait a Balatonon

2021. április 06., kedd 16:09

„A klímaváltozás hatásainak vizsgálata a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, ezek hatása az élővilágra” elnevezésű KEHOP projekt részeként informatikai és monitoring eszközbeszerzés valósult meg a projekthez kapcsolódó adatgyűjtési, tervezési és feldolgozási munkák elvégzéshez.

A Balaton vízszinttartásának a módosított H/6375-3/2002-12 sz. üzemeltetési engedélyben megfogalmazott követelményeit az elmúlt évek szélsőséges időjárási helyzete miatt kevésbé lehet teljesíteni. Aszályos időszakban a minimális vízszintek alatti, csapadékos időszakban a maximális vízszintek feletti vízállások fordultak elő. A klímaváltozás hatásainak mérséklése, a szélsőséges időjárási események gyakoriságának megváltozása, a tóban történő többlet-tározás lehetőségének megteremtését igénylik.

A stabilabb üdülési célú vízhasználatokat támogató állapot elérése érdekében szükségessé vált a vízszint-szabályozás felülvizsgálata, a teljes vízgyűjtő területen történt beavatkozások és a globális éghajlatváltozás hatásának figyelembevételével, ami segíthet a mederben való többlet-tározás helyes kihasználásának meghatározásában.

A projekt során az alábbi projektelemek valósultak meg:

• A Balaton mederanyag minőségi és mennyiségi felmérése,

• A Balaton felső szabályozási szintjének tervezett emeléséhez Natura 2000 hatásbecslés valamint környezeti hatástanulmány (KHT) készült

• Nádgazdálkodási terv készült a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” kiemelt projekt keretében

• A Balaton partvonal szabályozási tervének felülvizsgálata elkészült a vízszintszabályozás változásával összhangban 43 Balaton parti település vonatkozásában

A projekt fontos eleme továbbá az az informatikai és monitoring eszközbeszerzés és a rendszer üzembe állítása, amely a projekthez kapcsolódó adatgyűjtési, tervezési és feldolgozási munkák elvégzéshez szükséges. A projektelem keretében 3 db komplett hidrometeorológiai állomás (Pula, Ábrahámhegy, Siójut), 1 db szélirány és szélsebességmérő állmás (Balatonakali), valamint 1 db vízállás és vízhőmérséklet mérő állomás létesült (Balatonaliga). Az eszközök vagyonbiztonsága céljából 3 helyszínen térfigyelő kamera, valamint a vagyonbiztonsági és monitoring eszközök energiaellátását biztosító napelem rendszer telepítésére is sor került (Balatonszemes, Balatonakali, Pula). Informatikai eszközök beszerzése keretében 10 db laptop, valamint 1 db nyomtató berendezés beszerzése történt meg. A beszerzett eszközök hosszú távon hozzájárulnak majd a Balaton - és vízgyűjtője vízkészlet-változásának nyomon követéséhez, a monitoringrendszerben keletkezett adatok feldolgozásához és értékeléséhez.

További info: http://klimabalaton.ovf.hu/

Utolsó módosítás: 2021. április 07., szerda 11:04, Regdánszki Tamara