palyazat_fooldal

Események

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pászthory Róbert, informatikus

NAK-OVF „AMIT AZ ASZÁLYMONITORING-RENDSZERRŐL TUDNI KELL” FÓRUMSOROZAT

2018. november 29., csütörtök 10:02

NAK-OVF „AMIT AZ ASZÁLYMONITORING-RENDSZERRŐL TUDNI KELL” FÓRUMSOROZAT

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) együttműködésben 2018 novemberében az aszálymonitoring-rendszer fejlesztésről tartott agrár-vízügyi tájékoztató fórumsorozatot, elsősorban gazdálkodók, illetve szaktanácsadók részére. A roadshow helyszínei sorrendben Győr (2018. november 8.), Székesfehérvár (november 9.), Apagy (november 13.) és Kecskemét (november 14.) voltak.

A fórumsorozat az aszálymonitoring-rendszer népszerűsítésén túl részleteiben foglalkozott az öntözésfejlesztéssel, a mezőgazdasági vízigény-felmérés eredményeivel, a területi vízgazdálkodás aktuális kérdéseivel, illetve a KITE Zrt. aszálymonitoringhoz kapcsolódó tevékenységével, valamint a gazdálkodói tapasztalatokkal. A rendezvények fő célja az új fejlesztés elterjesztése, népszerűsítése, illetve a résztvevők által tett javaslatok beépítése volt a feldolgozó szoftverbe, annak érdekében, hogy a gazdálkodók a számukra legfontosabb adatokhoz, illetve információkhoz felhasználóbarát módon juthassanak majd hozzá. A fórumsorozattal párhuzamosan a szaktanácsadók számára továbbra is lehetőség nyílt a weblapon elérhető monitoring-rendszer tesztelésére és véleményezésére.

Az öntözésfejlesztésről, elsősorban a 2018-as vízigényfelmérés eredményeiről az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) munkatársai számoltak be. A felmérés megvalósítása és főbb kérdéseinek ismertetése után megyei bontásban mutatták be az eredményeket, kiemelve az aktuális helyszínre vonatkozókat. Hangsúlyozták a gazdálkodók ösztönzésének, felszíni vízhez való jutásának, illetve részükre megfelelő támogatási konstrukciók biztosításának fontosságát. Összefoglalásként elhangzott, hogy az öntözés megvalósítása hosszú távú gondolkodást, nagyfokú szervezettséget és gazdálkodók közötti együttműködést követel meg. Mezőgazdasági termelők – mint az öntözésfejlesztés kulcsszereplői – részéről jelentős az öntözésfejlesztési szándék. Az AKI számításai alapján – a jelenlegi vetésszerkezet mellett – a 266.217 hektár öntözésre nem berendezett, de a jövőben öntözni szándékozott terület 39 százalékán térülne meg új öntözési beruházás.

Az Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Rendszer felépítéséről és alkalmazásáról a rendszer kidolgozásában részt vevő szakemberek tájékoztatták a megjelenteket. A rendszert az OVF az aszálykezelésre eddig jellemző kárkövető gyakorlatot felváltó korszerű, új megközelítés szerint alakította ki. Az operatív, észlelésen, értékelésen és beavatkozáson alapuló monitoring-rendszer az EU-s követelményeknek megfelelő új, napi időlépésű aszályindexre (Hungarian Drought Index, HDI) épül, amely a szokásos meteorológiai paraméterek mellett figyelembe veszi a szélsőséges időszakok hosszát, illetve a mérőállomások környezetében a talaj nedvességi állapotát is. A 2016-ban 16 megfigyelőállomással indított monitoring hálózat jelenleg 47 pontból áll és a tervek szerint 2019 év végére 140-150-re bővül, melyhez alhálózati elemekkel is lehetőség lesz csatlakozni. Az állomások a legmodernebb szenzorokkal felszereltek, telepítésük során figyelembe veszik a legfontosabb kritériumokat, fenntartásuk nem igényel jelentős humánerőforrást. A mért és számított adatok nyilvánosak, online felületen (http://aszalymonitoring.vizugy.hu/) mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek. A párhuzamosan működő szakértői felület ehhez képest összetettebb diagramokkal, lekérdezésekkel és a vízügyi igazgatóságok vízhiányjelentési rendszerével egészül ki. Az OVF célja, hogy a jelenlegi vízkárelhárítási gyakorlathoz hasonlóan a vízhiányos időszakok során is elrendelhetőek legyenek a védekezési fokozatok az ország 84 vízhiány-kezelő körzetének területére. További fejlesztésként az adatfeldolgozás automatizálása, az alhálózati elemek kiépítése, a jogharmonizáció, a talajnedvesség-modellezés integrálása, mobilapplikáció fejlesztése, illetve a távérzékelési módszerek felhasználása szerepel az OVF tervei között.

A területi vízgazdálkodási kérdésekről és megoldásokról a helyi vízügyi igazgatóságok számoltak be. Sorrendben az Észak-dunántúli-, a Közép-dunántúli, a Felső-Tisza-vidéki- és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei ismertették területük adottságait, elsősorban a felszíni vízszolgáltatási lehetőségeket, a fejlesztési elképzeléseiket, illetve a helyi aszálymoitoring állomásokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Végezetül a KITE Zrt. vezetői ismertették a PRECMET meteorológiai hálózat felhasználási lehetőségeit a precíziós gazdálkodásban. Hangsúlyozták, hogy a gazdálkodó saját területén a meteorológiai és növénytermesztésre vonatkozó megfigyelések egyaránt fontosak. Az adatgyűjtést és -feldolgozást döntéstámogatási céllal felhasználják a növényvédelem, az előrejelzés, az öntözéstámogatás és a fagyvédelem területén. Bemutatták a KITE saját fejlesztésű meteorológiai hálózatát, a felhasznált szenzorait, a mért adatai, az adatfeldolgozás folyamatát, illetve az eredmények megjelenítését. Példákon keresztül illusztrálták a rendszer növényvédelemben, precíziós öntözésben és a termőképesség-becslésben betöltött szerepét. A PRECMET-állomások lefedik az egész ország területét, további bővítésük tervezett, az OVF-fel kötött együttműködési megállapodás keretében pedig felhasználják az aszálymonitoring-rendszer adatait is.

A fórumok zárásaként a résztvevők hozzászólásokat és kérdéseket intézhettek az előadókhoz. A termelők, szaktanácsadók által feltett kérdések főként a helyi vízgazdálkodásra, a kutak bejelentési kötelezettségére, a jelenlegi agrárkockázat-kezelési és aszálykár-enyhítési gyakorlatra, a vízpótlást támogató fejlesztésekre, illetve tározók építésére irányultak.

A monitoring-rendszert a rendezvények kiértékelése és az aszálymonitoring szoftver további fejlesztése után, tervek szerint 2019 év első felében élesítik, melyről az OVF és a NAK közös sajtótájékoztató keretébent számol majd be.

A rendezvények napirendje és az elhangzott előadások letölthetőek a csatolmányok menüpont alatt.

 

 

Utolsó módosítás: 2018. november 29., csütörtök 10:12, Radó Mónika