Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye - 2018.08.16

2018. augusztus 16., csütörtök 15:29

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS

OMIT Közlemény 2018.08.16.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) megkezdte munkáját, hogy a Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) ág vízminőségi problémájának megelőzése érdekében az ideiglenes vízpótláshoz szükséges személy- és erőforrás igényét koordinálja. 

Hidrometeorológiai előrejelzés:

A Dunán Budapestnél augusztus 16-án reggel 86 cm-es vízállást mértek, ami 35 cm-rel múlja felül az LKV 2003-as, 51 cm-es értékét. Az előrejelzések szerint a Duna hazai szakaszán egy kismértékű (körülbelül 10-15 cm-es) vízszintemelkedés várható a következő napokban, majd további lassú apadás várható.

Mivel a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján csapadékra a vízgyűjtő területeken a következő bő egy hétben minimális esély mutatkozik csak, ezért a jövő hét elejére a Dunán a vízszintek helyenként erősen megközelíthetik az legkisebb vízszint (LKV) értékét.

Aktuális helyzet

A tartósan alacsony Dunai vízállások ellehetetlenítik az Ráckevei-Soroksári Duna- ág (RSD) vízpótlását gravitációs úton, és szükségessé teszik a mesterséges (szivattyús) vízpótlást. Az előrejelzések figyelembevételével a vízminőség megóvása, és a kötelező vízszolgáltatás fenntartása érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el 2018. július 14-én 06:00 órától, tehát már egy hónappal ezelőtt megkezdték az RSD szivattyús vízpótlását. A Kvassay-zsilipen található két gépegység, a vízszintek függvényében és az igényeknek megfelelően felváltva, valamint együttesen is üzemeltek. Az elmúlt 48 órában azonban 50 cm-nél nagyobb, szélsőséges vízszint különbség állt elő a Duna folyam és az RSD ág között, amely meghaladja a beépített szivattyúk működési határát, így ezek már nem képesek átemelni a vizet, megszűnt a vízbetáplálás.

Megtett intézkedések

A megfelelő vízpótlás érdekében megkezdődött az ideiglenes szivattyúk telepítése, amelyek az éjszakai órákban megkezdték a víz pótlását az RSD-ben.

A telepítés során összesen hat db, 500 l/s kapacitású mobil szivattyú kiépítése történik meg, a beavatkozáshoz különböző vízügyi igazgatóságok területéről rendelt át kollégákat és gépeket az OMIT vezetése.

A Ráckevei Duna-ág vízminőségének nyomon követése érdekében az OMIT kérésére a Pest megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Mérőközpontja az RSD hét mintavételi pontján augusztus 13-tól napi rendszerességgel méréseket végez. A mintavételezés a reggeli - kora délelőtti órákban történik, a mérési eredményeket a laboratórium még aznap délutánra az OMIT rendelkezésére bocsátja.

Az OMIT felhívta a strandokat, fürdőhelyeket üzemeltető önkormányzatok figyelmét a szokásosnál gyakoribb vízminőség ellenőrzés szükségességére.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 16., csütörtök 15:53, Pászthory Róbert