palyazat_fooldal

Események

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

OMIT Közlemény 2014.09.14

2014. szeptember 14., vasárnap 14:01

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 56,4 km-en II. fokú, 13,3 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen ellenőrzi a beavatkozások szakszerűségét, a vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki a tegnapi napon.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges újabb létszám-átcsoportosítások megtörténtek, immár 7 Vízügyi Igazgatóság területéről kerültek átrendelésre műszaki irányítók, gátőrök, vízhozammérők.

A Lendvadedesi (Gosztolai) tározónál a 2014. szeptember 13-án éjjel meghibásodott vészárapasztó betonburkolatának stabilizálása megtörtént, a Lenti-patak visszahúzódott medrébe, a vízügyi igazgatóság átadta a védekezést az önkormányzatoknak. A vízügyi igazgatóság kirendelte a töltésfeltáró szakcsoport szakértőjét a helyszínre a bekövetkezett esemény pontos okának és következményének feltárására. A vészárapasztón kifolyó víz mezőgazdasági területet öntött el.

A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt fennáll a veszélye annak, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szíjjártóháza településeken esetleg tovább romlik az árvízvédelmi helyzet.

Lenti térségében tekintettel a délelőtti folyamatos csapadéktevékenységre, a visszatelepítést nem javasolja az OMIT.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

Siófok város 2014.09.13-án éjszaka műszaki segítséget kért a vízügyi igazgatóságtól a városban a heves csapadék miatt kialakult elöntések kezelésére. A vízügyi igazgatóság 3 nagyobb teljesítményű szivattyút adott át, az összegyülekezett csapadékvíz átemelése jelenleg is folyik.

A jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli  árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a Mértékadó Árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Vasárnap még északkelet kivételével erősen felhős idő lesz, sokfelé várható eső, zápor, akár zivatar is. Ezt követően egyre többet süt majd a nap, legfeljebb elszórtan alakul ki záporeső, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú (Duna, Lajta, Mura, Zala, Principális csatorna), 56,4 km-en II. fokú (Dráva), 13,3 km-en III. fokú (Rába, Pinka) árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál várhatóan nem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra számítanak a vízügyi szolgálat szakemberei.

A Lajta Deutsch Brodersdorfnál az éjszakai órákban tetőzött, ma reggel lassú apadás tapasztalható. Az alsó szakasz áradása lassú, Mosonmagyaróvárnál ma reggel I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (160 cm) meghaladó 181 cm-es vízállás alakult ki.

A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába apadása Szentgotthárdnál a folyó egyelőre mérsékeltebb lesz, majd délutánra intenzívebbé válik. Körmendnél valószínűen ma éjfél körül fog tetőzni a folyó 490 ± 20 cm-rel (III. fok: 440 cm). Sárvárnál várhatóan az I. fokot megközelítő, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, Árpásnál a II. fokot megközelítő vízszintek alakulhatnak ki.

Jelentős völgyi elöntésekre számítatanak a vízügyi szakemberek a teljes völgyszakaszon.

A Murán vasárnap estére Letenyénél becsülhetően III. fokot (430 cm), meghaladó 460 cm körüli tetőző vízállás várható.

A Dráván Drávaszabolcsnál rekord értéket megközelítő, vagy azt elérő árhullámra számítunk, itt már most II. fokú a készültség.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. Valószínű, hogy Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedd körül. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Marcalon lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, hiszen a korábbi áradások következtében már jelentős vízmennyiség tartózkodik kint a Marcal völgyében.

A Gyöngyösön és a Répcén kisebb árhullám vonul le. Az árhullámok ma reggelre Sorkifalud illetve Tompaládony térségébe érkeztek.

A Kebele-patakon és a Kerka-patakon a nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős vízszintemelkedés következett be,  mindkét tározó üzembe lépett.

A Principális csatorna szombaton egyenletesen, nagyon lassan áradt. Estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 cm volt a vízállás. Ha további jelentős csapadékot nem kap a terület, hosszan elnyúló tetőzés várható a csatornán. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van, szükség szerint biztosítják a védekezés műszaki irányítását.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy a kritikus vízgyűjtőkön továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén összesen 23 szakaszon van elrendelt készültség. 8 szakaszon van érvényben I. fokú, 9 szakaszon II. fokú, 6 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 6100 ha, ebből 1300 ha vetés-szántó. A védekezésben 149 fő vesz részt.

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember. 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 15., hétfő 20:02, Jakus Ádám