Tartalomfelelős: Répásné Sturmann Diána, vízrendezési referens

Öntözési célt szolgáló állami művek fejlesztése 2019-2020-ban

2021. április 22., csütörtök 13:56

A hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztéseinek koordinálását az Agrárminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság végzi.

A mezőgazdasági öntözésfejlesztéshez szükséges állami vízkínálat bővítése érdekében az agrár- és vízügyi szervezetek 104 területet jelöltek ki 2020-2030 időszakban megvalósuló öntözésfejlesztésre.

A projektek célja zömében meglévő csatornák alkalmassá tétele az öntözési vízigények kielégítésére, amely magában foglalja a meder, műtárgy és szivattyútelep rekonstrukciót, de ezen kívül kiterjed új műtárgyak építésére és csatornaszakaszok kialakítására is.

2019-ben hét projekt tervezése készült el, melyből 2020-ban hat projekt kivitelezése kezdődött meg. Három projekt kivitelezése befejeződött, a „Kettősműködésű csatornák a TIVIZIG területén I. ütem” amely a Tiszalöki öntözőrendszerhez tartozik, a „Taktaközi öntözőrendszer rekonstrukciója” és a „Tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembehelyezése”. További három projekt a „Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak I. böge mederszelvény rekonstrukciós munkái I. ütem” a „Szarvasi Holtág rugalmas vízpótlási lehetőségének kiépítése I./1 ütem” és a „Homokhátság vízpótlása III. ütem 1. szakasz kivitelezési munkái 2021-ben folytatódnak.

ontozesfejlestes1

1.Homokhátság vízpótlása III. ütem 1. szakasz, 2. Kettősműködésű csatornák a TIVIZIG területén I. ütem, 3. Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak I. böge (4+678-44+565) mederszelvény rekonstrukciós munkái I. ütem műtárgy rekonstrukció, 4. Szarvasi Holtág rugalmas vízpótlási lehetőségének kiépítése I./1 ütem, 5. Taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciója, 6. Tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembe helyezése

A három befejezett projekttel érintett csatornaszakaszokon a vízszállító kapacitás növekedése összesen 8230 l/s.

2021-ben folytatódnak a tervezési munkák, és további nyolc öntözésfejlesztési projekt előkészítése, tervezése kezdődik meg.

Az infrastrukturális hiányok felszámolására biztosított, hat évre felosztott keretből 2019-ben a korábban forráshiány miatt elmaradt rekonstrukciós és fenntartási-karbantartási feladatokat végezték el a vízügyi igazgatóságok. Országosan 141 helyen történt munkavégzés, amelynek keretében megújult 500 kilométernyi csatorna szakasz valamint felújításra vagy átépítésre került 46 darab műtárgy és 4 szivattyútelep.

A 2020. évi kormányzati forrásból a meglévő rendszerek üzembiztonságát szolgáló munkákat végeztek a vízügyi szervek, továbbá eszközbeszerzés és a mezőgazdasági vízszolgáltatást biztosító létszámfejlesztés is lezajlott. Országosan 200 helyen történt munkavégzés, amelynek keretében 697 kilométernyi csatorna szakasz fenntartása történt meg, javításra, vagy átépítésre került 132 darab műtárgy valamint 14 szivattyútelep.

A vízszállító kapacitás növekedése a 2019-2020 évben együttesen elérte a 141 550 l/s-ot.

 

Vida Soma, vízhasznosítási referens/OVF

Utolsó módosítás: 2021. április 22., csütörtök 14:00, Regdánszki Tamara