Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Répásné Sturmann Diána, vízrendezési referens

OPTAIN, nemzetközi kutatási projekt az OVF részvételével

2021. június 21., hétfő 15:22

Víz- és tápanyag-visszatartó megoldások kisvízgyűjtőkön

2020. szeptember 1-én indult az „OPtimal strategies to retAIN and re-use water and nutrients in small agricultural catchments across different soil-climatic regions in Europe - OPTAIN” című Horizont 2020 nemzetközi, kutatási és innovációs projekt, mely 2025. augusztus 31-ig tart. A pályázatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint konzorciumi partner, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézet (TAKI) szakmai partnereként szerepel. Az OVF részéről a Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály látja el a szakmai feladatokat.

A projekt elsődleges célja olyan természetes víz- és tápanyag-visszatartást elősegítő intézkedések (Natural Small Water Retention Measures, N(S)WRMs) meghatározása Európa három különböző biogeográfiai régiójában, amelyek hatékonyan segítik elő a parcella és vízgyűjtő léptékű víz, valamint tápanyag hasznosítást, ezáltal a termőtalaj védelmét. A projektben részt vevő 14 mintaterület közül Magyarország területén 4 helyezkedik el: a Kebele, Felső-Válicka, Csorsza és a Tetves patakok vízgyűjtői. Az egyes mintaterületeken a különböző megoldások hatékonyságát, gyakorlatban történő előfordulását, alkalmazási lehetőségeit, a megoldások kihelyezésének optimalizálási lehetőségeit, társadalmi és közgazdasági hatásait fogjuk vizsgálni. Az OVF a Kebele-patak magyarországi vízgyűjtőjén végzett vizsgálatokért felelős.

A projekt indulása óta első lépésként meghatároztuk a mintaterületünkön érdekelt felek körét (stakeholder-eket), majd a helyi viszonyokra vetített jelenleg alkalmazott, valamint a jövőben potenciálisan alkalmazható vízvisszatartási intézkedéseket gyűjtöttük össze. Ezt követően az – elsősorban helyi – érdekelt felek bevonásával kérdőíves formában felmértük a mintaterület általános információit és a területen tapasztalható (éghajlati, vízügyi, agrár stb.) problémákat. Az ATK TAKI segítségével már megkezdődött a projektben elvárt (SWAT+) modellezéshez kapcsolódó hidromorfológiai adatgyűjtés is. 2021 áprilisában az ATK TAKI-val közösen megrendezésre került egy on-line konferencia, ahol sikerült számos, a mintaterületen érdekelt fél – köztük gazdálkodók – részvételét biztosítani. Véleményük kifejtésére a szokásos beszélgetés, írásbeli hozzászólás mellett online feleletválasztós kérdőív felhasználásával is lehetőségük volt.

A projekt minél szélesebb körű terjesztésének érdekében angol és magyar nyelven is elkészültek a mintaterületeket és általánosságban az OPTAIN projektet is bemutató PR anyagaink (szórólapok, poszterek, roll-up stb.). Emellett a közelmúltban részt vettünk a NAK Szántóföldi Napok rendezvényen, ahol a projekt népszerűsítése volt a cél. Az OPTAIN projekt OVF-et érintő következő feladatai között kiemelkedő jelentőségű lesz egy gazdálkodók számára összehívandó workshop, melyet idén ősszel tervezünk megvalósítani.

optain-belvizFotó: ATK TAKI

 Somogyi Edina, Molnár Péter

Utolsó módosítás: 2021. június 21., hétfő 15:28, Regdánszki Tamara