palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Legyél Te is vizügyes! - Nyíregyházi Roadshow

2018. december 12., szerda 13:33

Országjáró Vízügyi Roadshow Nyíregyházán, az ÉVISZ-ben

 

A tavalyi évben indította először útjára az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és annak 12 területi igazgatósága - együttműködésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karával - a vízügyi szakmát népszerűsítő kampányát. Ezt az országos „roadshow-t” az idén is folytatták, s felkeresték a vízügyi képzést folytató szakgimnáziumokat. A helyszíneken a területileg érintett vízügyi igazgatóságok szakemberei is előadásokat tartottak arról, hogy miért is jó vízügyesnek lenni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendezvénynek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (SZC) Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-, Vízügyi Szakgimnáziuma (közismert nevén ÉVISZ) adott otthont. Az intézmény képviseletében Barna Zoltán igazgató köszöntötte a résztvevőket, az előadókat és a termet teljesen megtöltő, közel száz tanulót.

Ezt követően Siklós Gabriella, az OVF szóvivője ismertette, hogy egy teljes életpályát tudnak kínálni azoknak a diákoknak, akik a vízügyes szakmát választják. Aki pedig beleszeret a vízügyes szakmába, annak esélye sincs kiszeretni belőle - fogalmazott.

S hogy miért jó vízügyesnek lenni? Erről egy nagyon jól összeállított és megszerkesztett, „ A mi Vízügyünk” című kisfilm került levetítésre kedvcsinálónak. Ezután (víz)ügyes kérdések következtek, amelyek helyes megválaszolásáért a  leggyorsabbak ajándékokat is választhattak maguknak.

Miért érdemes hozzánk jönni? címmel Dr. Bíró Tibor, az NKE Víztudományi Kar dékánja adott tájékoztatást a Baján választható vízügyi képzésekről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatásban a jelentkezési határidő 2019. február 15. Mint elmondta, a jövő év elején, 2019. január 7.-én is lesz még nyílt napjuk, és szívesen invitálta arra az érdeklődőket. A dékán úr hozzátette még, hogy sok ÉVISZ-es hallgatójuk van, s Ő a legtehetségesebbek között tartja számon őket. Ismertette a felvételi követelményrendszerét, a ponthatárok alakulását, valamint, hogy a kar gyakorlatorientált képzéseit elvégző hallgatóik jelentős része már a tanulmányai ideje alatt megtalálhatja a leendő munkahelyét. Mindenki keresi az építőmérnököket, a vízügyi szolgálat mellett pl. a víziközmű-, és a tervező-kivitelező cégek is számítanak a képzett szakemberekre. Szólt az iskola és a kollégium modern és kényelmes épületéről, a korszerű, minden igényt kielégítő felszereltségéről és a náluk folyó kiváló közösségi életről is. Az sem mellékes szempont, hogy közszolgálati ösztöndíjat lehet kapni, amit nem számítanak össze a többi ösztöndíjjal, valamint külföldi tanulási lehetőség is van – zárta előadását Dr. Bíró Tibor.

Ezt követően Láng István, az OVF főigazgatója tartott Kihívások és válaszok vízügyekben címmel előadást. Mint abban ismertette többek között, jelenleg a vízügyi szakma felfelé ível. A vízügyben 56 szakterületen találhatja meg a helyét, lehet eredményes egy frissen végzett mérnök. Lehetőség van itt a szakterületek közötti átjárásra, s az országos szerv jellegből adódóan biztosított az, hogy hazánk bármely részén el tudnak helyezkedni. Személyes tapasztalataként említette, hogy nagyon jó a csapatmunka, hiszen Ő is több helyen tevékenykedett, sokat üzemeltetett, majd kivitelezett, tervezett és kutató tevékenységet is végzett. Láng István a Válaszd a vízügyet, az mindig jó ügy! mondattal köszönt el a hallgatóságtól.

Ezután egy fiatal budapesti és egy nyíregyházi vízügyes kolléga élménybeszámolója következett arról, hogy miért választotta ezt a szakmát. Szívesen mondták el a tapasztalataikat, s mutatták be az eddigi vízügyes életüket.

 

Először Csengeriné Veczán Éva vízépítő mérnök szólt, aki az OVF-től, Budapestről érkezett. Rögtön azzal kezdte a mondandóját, hogy haza jött ide, hiszen nyíregyházi születésű. Véleménye szerint felértékelődött a vízgazdálkodás, de mivel ez sajnos egy öregedő szakma, folyamatosan üresednek meg a helyek. Ám éppen ez jelent jó lehetőséget a fiatal szakemberek számára arra, hogy megtalálják a helyüket. Számára fontos volt, hogy itt szakmában, jó munkakörnyezetben lehet dolgozni. Folyamatosak a kihívások, ezért nem fásul bele az ember a feladatokba. A szakmai munkára Évának van kellő rálátása nemzetközi viszonylatban is, s szerinte a magyar vízgazdálkodás világ szinten is elismert. Arra inspirálta a jelen lévő diákokat, hogy olyan szakmát válasszanak, amit szeretnek, mert nem mindegy, hogy hol és hogyan töltik az életük egy harmadát. Éppen ezért végezetül annak a reményének adott hangot, hogy még közelebb érzik majd magukhoz ezt a szakmát ezután az előadás-sorozat után a pályaválasztás előtt álló végzős középiskolás tanulók, és technikusok.

A másik vízügyes kolléga, Lucza Zoltán, a FETIVIZIG Vízrajzi és adattári osztályának vezetője volt, aki már 22 éve vízügyes, ez az első munkahelye. Ő több szempontból is jó példa, hiszen az ÉVISZ-ben, majd azt követően a bajai főiskolán végzett. A Miért vagyok vízügyes? című, látványos, vetítőképes előadásában tárta a mostani diákok elé, mi is pontosan a vízügy, s hogy mennyire értékes és hasznos ez a szakma. Kiemelte többek között, lényeges szempont az, hogy értelmes, a társadalom számára is hasznos munkát végeznek. A természeti értékek védelme a legfontosabb feladataik között szerepel. Sok terepi munkában vesznek részt, lényegében bejárják a tevékenységi területükön lévő folyók teljes vízgyűjtő területét. Több tíz milliárdos kivitelezési munkák lebonyolításában működnek közre. Az informatikai szakterületük sokat fejlődött, pl. Ukrajnával közösen távmérő rendszert is működtetnek. Nagy pontosságú felméréseket végeznek korszerű drónok segítségével, így komoly modellezési munka folyik náluk. Jó a munkahelyi közösségük, egy nagy családként működik az Igazgatóság kollektívája, amit az is bizonyít, hogy több vízügyes dinasztiájuk van, amelyekben apáról fiúra, sőt unokára öröklődtek a feladatok. Az Aranygyűrű elismerést megkapott dolgozóik száma 157 fő, tehát ez azt jelenti, hogy ők már 35 éve folyamatos munkaviszonnyal rendelkeznek.

Bodnár Gáspár igazgató úr, az ÉVISZ I. nagykövete, a FETIVIZIG nevében köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy 45 évvel ezelőtt lépett be először ennek az iskolának a kapuján. Még mindenre emlékszik, pl. magas szintű volt az oktatás színvonala, kiváló a közösség, vagy arra, hogy milyen volt az igazgató szobája felé menni - manapság ez azért már kicsit más - és a most is álló szökőkút építésében részt venni.

Ismertette, hogy manapság tucatjával mennek nyugdíjba a vízügyi mérnökök, ezért nagy szükség van az utánpótlásra. Idén a FETIVIZIG már négy, Baján végzett mérnököt is felvett. Az igazgatóságon a legkorszerűbb technika alkalmazására van lehetőség, s bizonyos esetekben akár tanulmányi szerződést is tudnak kötni. A feladatok itt változatosak, érdekesek, sokszínűek és izgalmasak. Az ÉVISZ választásával jó döntést hoztatok, a második jó döntés pedig most legyen Bajára jelentkezni – ajánlotta Bodnár Gáspár a diákoknak. Hozzátette: tanulni kell szorgalmasan, és az egyetem elvégzése után várunk vissza Benneteket! Legyetek majd az itteni Vízügyi Szolgálat eredményes munkatársai, mindenkit szívesen látunk!

Ezután újabb filmvetítés következett „Jeget törtek Szerbiában” címmel. A páratlanul látványos felvételeken négy magyar jégtörő hajónak a jeges árvíz elleni hatalmas, de eredményes küzdelme volt látható a szomszédos országban.

A program végén a víz témaköréhez kapcsolódó kvíz feladatsor kitöltésére került sor. Az eredményesen válaszolók ajándékban részesültek.

Képgaléria:

Roadshow
Roadshow
Roadshow
Roadshow
Roadshow
Roadshow
Roadshow
Utolsó módosítás: 2018. december 12., szerda 13:41, Uresch László