Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Összefoglaló az RSD olajszennyezéséről

2021. március 03., szerda 13:07

A 2020. december 12-i lakossági bejelentésre a Ráckevei-Soroksári Dunaágnál, egy csapadék-elvezető csatorna kifolyásánál található kárhelyszínre érkező Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság sokat látott szakemberei is döbbenten álltak az őket fogadó látvány előtt.

A nádasba és az ex-lege védettségű úszólápos területre az első becslések alapján 1-2.000, a végső számítások szerint több, mint 10.000 liter fáradt olajat juttatott ki az elkövető – vagy az elkövetők csoportja. A szennyezés ezen formája előtt teljes értetlenséggel áll mind a szakma, mind az átlagember, hiszen köztudott, hogy a fáradt olajat ingyen átveszik-elviszik, sőt, bizonyos helyeken még fizetnek is érte.

A bejelentést követő szemle után az Igazgatóság azonnal III. vízminőségi kárelhárítási fokozatba lépett és megkezdte 12 napos megfeszített, éjjel-nappal tartó védekezését a megközelítőleg 1.850 m2-nyi terület megtisztításához.

A munkálatokhoz – a KDVVIZIG állományát kiegészítendő – az ÉDU- és KÖTIVIZIG részéről is átrendelésre került 5-5 szakember,, különböző berendezések, olajfelitatásra alkalmas anyagok, illetve 2 Truxor típusú vízfelület-karbantartó kétéltű jármű kíséretében. Így átlagosan napi 55 fő vett részt a helyszínen a munkákban, kiegészülve még 30-35 fővel, akik a különféle logisztikai feladatokat láttak el annak érdekében, hogy a területről a lehető legkisebb további károkozással, és természetesen az ott található szennyezés Dunába történő kijutásának és továbbterjedésének megakadályozásával eltávolítsák a néhány helyen 30-40 cm-es vastagságban álló, sűrű nehézgépolajat.

A szennyezés mértékét talán az elszállított veszélyes hulladék mennyisége jellemzi leginkább. 16 m3 és 8*220 l fáradt olajat és olajos vizet, valamint 613.00 tonna olajos nádat és iszapot távolítottak el a területről, és adtak át megsemmisítésre, valamint újrafeldolgozásra.

13h 59 (4)Beavatkozás a szennyezéssel érintett területen

Sajnos, ezzel nem ért véget a beavatkozás, mert még az év vége előtt, a csapadéktevékenység hatására kiderült, hogy jókora mennyiségű fáradt olaj található még a környékbeli csatornákban is, jó néhány km hosszan. Ennek eltávolításából már a helyi önkormányzat és a csatornázási művek is kivette a részét, miközben ez alkalommal legalább sikerült megelőzni a szennyezés környezetbe való kijutását.

A neheze azonban most jön még csak. Vissza kell állítani a területet az eredeti állapothoz lehető legközelebbi formájába, hozzásegíteni a növény- és állatállományt, hogy mihamarabb visszahódíthassák a jelenleg holdbéli kráterhez hasonlító, letarolt, csupasz terepet. Most ezen dolgozik a vízügyi ágazat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, ez azonban egy többéves folyamat. Eközben tovább keresik a tettes(eke)t, a nyomravezetői díj a különféle felajánlásoknak köszönhetően több, mint 1.000.000,-.

Képek forrásai: KDVVIZIG

 

Utolsó módosítás: 2021. március 03., szerda 14:03, Regdánszki Tamara