palyazat_fooldal

Események

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 12.17.

2017. december 17., vasárnap 19:04

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 12.17.

 

 

HIDROLÓGIA

A Kárpát-medence fölött magassági hidegteknő helyezkedik el, amely lassan halad kelet felé. Ennek következményeként északnyugat felől kissé szárazabb és egyre hidegebb levegő áramlik térségünk felé. A változás hatását már a tegnapi nap folyamán is érezni lehetett: a délutáni órákban csökkent, majd az éjszakai megszűnt a csapadéktevékenység.

A Felső-Tisza vízgyűjtő Kárpátaljai területén csütörtöktől erős ciklonális csapadéktevékenység alakult ki. Ennek hatására az elmúlt napokban jelentős nagyságú csapadékösszegeket regisztráltak a mérőállomások. Átlagosan 50 mm eső hullott, az elmúlt két nap alatt lokálisan azonban kiemelkedő csapadékok jelentkeztek Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm). A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hóban tárolt víz olvadása és lefolyása. A megelőző napokban a vízgyűjtőjére hullott csapadék intenzív árhullámot indított el a Felső-Tiszán a külföldi és hazai szakaszon egyaránt. Az áradás kezdetétől ma reggelig a Tisza tiszabecsi határszelvényében több, mint 3 méter nagyságú vízszintemelkedés következett be. A lehullott csapadékmennyiség kb. 2/3-a hullott eső, kb. 1/3-a pedig hó formájában. Területi átlagban a Sajó vízgyűjtőjén 2,3 mm (max. 6,1 mm), a Hernádon 1,6 mm (max. 9,6 mm), a Bódván 0,8 mm (max. 2,2 mm) csapadékot mértek. Jelenleg a hőmérsékletek fagyponthoz közeliek, napközben is csak néhány fokkal emelkednek a pozitív tartományba.

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Az országban jelenleg árhullám miatt 2 vízügyi igazgatóság területén, 230 km hosszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 

 Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban az I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Túron és a Tiszán, valamint a II. fokú készültségi szint meghaladása várható a Bodrogon, illetve annak elérése a Fekete-Körösön, valamint a Tisza tokaji szelvényénél.

 

Tisza  és mellékfolyói

A Tisza a teljes hazai szakaszán árad. A folyó a duzzasztásmentes szakaszokon Tiszabecsnél alacsony, alatta közepes vízállású. A Záhonytól kezdődő szakaszokon a vízjárást az erőművek üzemrendje jelentősen befolyásolhatja. A Tisza Vásárosnamény és országhatár közötti szakaszán ma reggel 6 órától  I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe több, mint 87 km-en. Jelenleg is tovább folytatódik az áradás, mely Tiszabecs és Tokaj között II. fokú készültség feletti vízállásokat eredményez.

A Túr folyó is jelentősen árad a több napos esőzések hatására, ezért tegnap este 18 órától I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére került sor 76 km töltés mentén. A folyamatos áradás nagysága a mai napon meghaladja a II. fokú készültségi szintet.

A Szamos és a Kraszna folyóknál több, mint 2,0-2,5 méteres áradás várható, de a vízállás nem éri el várhatóan a készültségi szintet.

A Bodrog is árad. A kialakult árhullámok levonulása tovább zajlik, a Latorca tegnap a késő esti órákban (12.16-án 22 h-kor) 868 cm-rel tetőzött Lékárdnál. Az apadás ütemes, a tetőzés óta eltelt időben közel 1,5 m-t csökkent a vízszint. Szlovák területen a Latorca alsó szakasza, valamint a Bodrog tovább árad. A Latorcán Nagykaposnál a III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással, holnap estére jelezték előre a szlovák kollégák a tetőzést. A Bodrogon Bodrogszerdahely térségében az előrejelzés szerint 19-én napközben, a III. fokú készültségi szintet megközelítő tetőzésre kell számítani. A Bodrog Felsőbereckinél előreláthatólag III.fok közelében tetőzik kedd éjjel, Sárospatakon pedig szintén megközelítheti vagy el is érheti a legmagasabb fokú készültséget a hét közepén.                                                                                                                                                                                                 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

 

BELVÍZVÉDELEM

A Beregi belvízrendszerben az elmúlt öt napban 50 mm-t meghaladó csapadék hullott.  A belvízelvezető csatornákban a vízszintek ennek következtében jelentősen megemelkedtek.

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén, 11 szaka­szon I., 13 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Jelenleg készültségben lévő szivattyútelepek száma: 120. Belvízi elöntés a beérkezett napi jelentések alapján 6 835 ha, ebből vetés/szántó 3 185 ha.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 17.     

 

Utolsó módosítás: 2017. december 17., vasárnap 19:22, Uresch László