Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztató a Rábán és a Murán áthaladó árhullámról

2017. szeptember 19., kedd 15:28

Tájékoztató Rába és Mura árhullám

Országos Vízügyi Főigazgatóság

2017. szeptember 19.

 

 

Hidrológia:

 

A hétvégén egy hidegfront határozta meg a Rába és a Mura vízgyűjtőjének időjárását, melynek hatására váltakozó intenzitással és kisebb-nagyobb szünetekkel jelentős mennyiségű eső esett a területen. Az elmúlt 24 órában a Rába vízgyűjtőn összességében 15-30 mm, területi átlagban 20 mm körüli csapadékot mértek. A több csapadék a vízgyűjtő déli részén hullott.

A Mura vízgyűjtő területén összességében 15-45 mm, területi átlagban 30 mm körüli, az alsó vízgyűjtőn 30-50 mm eső esett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint holnap délelőttig várható még esőzés, de egyre gyengülő intenzitással. Rába vízgyűjtőn összességében még 35 mm csapadék várható területi átlagban, a Mura vízgyűjtőn 30-80 mm, de rendkívül változatos területi megoszlásban.

 

Árvízi helyzet:

 

A már lehullott, és a még várható jelentősebb mennyiségű csapadékok miatt árvízveszélyes helyzet alakult ki az említett vízgyűjtő területeken. A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 m feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az esőzés már telített talajra érkezik, ezért a csapadék nagyobb része fog a mederben folyik majd le, így jelentős vízszintemelkedés várható.

 

Előrejelzés:

 

A Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek.

A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban.

 

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe.  Az árvízvédekezés előkészítési munkáit megkezdték a vízügyi szakemberek. A zsilipek szükség szerint lezárásra kerülnek, gátőreink folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik.

 

Szükség esetén a kisebb vízfolyásokon is sor kerül a helyi vízkár készültség elrendelésére.

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő árvíztározók szükség szerint működésbe lépnek. Üzembe helyezésükkel a szakemberek jelentősen csökkenteni tudják az érintett vízfolyások vízszintemelkedését.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. szeptember 19.

 

 

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., szerda 13:07, Uresch László