Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Zajlanak a súlyos olajszennyeződés vízminőségi kárelhárítási munkálatai a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál.

2020. december 14., hétfő 12:48

Zajlanak a vízminőségi kárelhárítási munkák a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál észlelt olajszennyeződés elvtávolítására

Budapest, 2020.12.14. – Sikeresen útját állták a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződésnek a vízügyi szakemberek és már az eltávolításán dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonnal III. fokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről. A három vízügyi igazgatóság összefogásában végzett műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

2020. december 12-én, telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 m2-es kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2020. december 12-én 13:00-tól elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, munkatársaink a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A kárelhárítási munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

RRZ_7441

RRZ_7485

RRZ_7451

Utolsó módosítás: 2020. december 14., hétfő 16:26, Regdánszki Tamara