palyazat_fooldal

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Sajtóközlemény 2015.05.21

2015. május 22., péntek 13:38

Sajtóközlemény

Az előrejelzések szerint elsősorban a Dráva-Mura, az Inn, a Traun-Enns, a Bécsi medence és a Mosoni Duna külföldi vízgyűjtő területein az elkövetkező négy napban lehulló 50-80 mm csapadék hatására árhullámok levonulása várható a magyarországi folyókon. A Duna részvízgyűjtői közül 2015. május 22-én, pénteken és a rákövetkező napon a Traun-Enns területén valamint a Bécsi medencében területi átlagban 45-50 mm, illetve 30 mm körüli csapadék valószínű. A Rába-Répce és a Lajta illetve a Mura területén 2015. május 22. reggeltől várható tartós csapadékhullás. A lehulló csapadékmennyiség területi átlaga 2015. május 24., vasárnap reggelig elérheti a 30-50 mm-t, 2015. május 25., hétfő reggelig pedig a 45-60 mm-t. Ezt követően az előrejelzések szerint jelentősen csökken a csapadékhajlam, a jövő hét végéig további számottevő mennyiségre egyelőre sehol nincs kilátás.

Árvízi készültséget elérő vízszintek az előrejelzések szerint elsősorban a Mura, Rába, Lajta folyókon alakulhatnak ki (I.-II., esetleg III. fok), emellett nem kizárt, hogy lokális csapadékokból akár a kisebb vízfolyásokon is jelentősebb vízszintemelkedések következnek be.

Hidrológia

A csapadék hatására a Duna ausztriai szakaszán áradás kezdődött. Az osztrák előrejelzés szerint a következő 48 órában egyelőre nem várható további jelentős mértékű áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat 2015. május 20-án kiadott előrejelzése szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon várhatóan csak megközelíti az I. fokú készültség szintjét.

A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedések alakultak ki, jelentősebb áradás a péntek-szombati csapadék hatására várható, szombaton a vízállás Körmendnél meghaladhatja az I. fokú készültségi szintet.

A Lajta felső szakaszán is csak a 2015. május 22-én kezdődő csapadékhullás hatására indulhat meg az áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnapra elérheti az I. fokú készültségi szintet.

A péntek-szombati csapadék hatására a Murán is árhullám várható. Letenyénél a tetőző vízállás meghaladhatja a II. fokú készültségi szintet.

Felkészülés a védekezésre

Az árvízvédekezést az állami védvonalakon az érintett vízügyi igazgatóságok, míg a helyi önkormányzati tulajdonban lévő árvízvédelmi műveken szükséges védekezést az önkormányzatok látják el.

A vízügyi igazgatóságok a védekezésre felkészültek, az előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, és a kialakuló helyzetnek megfelelően a szükséges intézkedéseket megteszik. Szükség esetén az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) bázisán működő Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) is megkezdi működését, és a helyzetnek megfelelően a nem védekező vízügyi igazgatóságok védelmi erőit, műszaki szakembereit, védelmi eszközeit, és anyagait a védekező vízügyi igazgatóságokhoz rendeli.

Mindezeken túl a vízügyi szervezet a védekezési tevékenység során, műszaki irányító szakemberek kirendelésével segítséget nyújt az önkormányzati feladatkörbe tartozó árvízvédekezési feladatok ellátásához is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felhívta az érintett önkormányzatok figyelmét, hogy ellenőrizzék védelmi terveiket, a meglévő védművek műtárgyak, állapotát, a biztosítható humán erőforrások, védelmi eszközök, anyagok rendelkezésre állását.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 21

Utolsó módosítás: 2015. május 22., péntek 13:41, Radó Mónika