Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Két újabb teknőst mentettek ki a vízügyesek az olajos iszapból

2020. december 21., hétfő 08:43

Közben további gépekkel gyorsítják a védekezési munkát a Ráckevei (Soroksári)-Dunánál.

Budapest, 2020.12.20. – Biztosan állítható, hogy nem az érintett területről származik és nincs összefüggésben a szigetszentmiklósi olajszennyeződéssel a nagyjából 1 km-re, a tanösvénynél észlelt, elenyésző mennyiségű olajszerű folt, melyről lakossági bejelentés érkezett. Ezzel kapcsolatban beavatkozásra nem volt szükség, ugyanakkor a kárelhárítás tovább folytatódik. Szombaton csaknem 230 000 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég.

Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában a területen vannak, igyekeznek karácsonyig befejezni az elsődleges kárelhárítási feladatokat, a szennyezett növényzet és a felszíni olajszennyezés eltávolítását. Az érintett vízfelület felszabadítását követően, a medervizsgálati eredményektől függően születik majd döntés a további szükséges beavatkozásokról. Hétfőn helyszíni szemlét tart a területileg illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

2020.12.19-én, szombaton este bejelentés érkezett az OVF-hez, hogy a szigetszentmiklósi tanösvénynél vékony olajfolt jelent meg a vízen. Mivel az a helyszín a védekezéstől északra – vagyis folyásiránnyal ellentétesen -, nagyjából 1 km-re található, biztosan állítható, hogy ez a szennyezés nem a kárelhárítással érintett területről származik, onnan olajszármazék továbbra sem jutott ki. Ezt a vízügy munkatársai folyamatosan ellenőrzik.

Kollégáink a bejelentésben szereplő helyszínt megtekintették, és megállapították, hogy a szennyeződés mértéke elenyésző, beavatkozás nem szükséges.

Még mindig zajlik az olajszármazékok leszívása a víz felszínéről: szombaton mintegy 8000 liter szennyeződést távolítottak el kollégáink, vasárnap pedig egy újabb berendezés érkezik, amellyel ez a munka végezhető. A nap folyamán egyébként összesen 227.460 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég.

A tőzeges, laza altalaj miatt az ideiglenes út egyes pontjain nem biztonságos a munkavégzés a korábban már bemutatott nagy kotrógéppel, ezért szombaton egy könnyebb, széles lánctalpú kotrógép is munkába állt, így már hét munkagéppel folyik a helyszínen a munka.

Tegnap sikerült két újabb teknőst kimenteni a szennyezett iszapból, így eddig már három teknőst életét mentették meg munkatársaink, és adták át őket a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek.

Szombaton Szigetszentmiklós polgármestere is megtekintette a kárelhárítás helyszínét, kollégáink tájékoztatták az eddig elvégzett, illetve még várható munkálatokról.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park, a rendőrség, valamint Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség munkatársai továbbra is szakmai segítséget nyújtanak, illetve együttműködnek a vízügyesekkel, amiért köszönet illeti őket!

Utolsó módosítás: 2020. december 21., hétfő 10:28, Regdánszki Tamara