Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős:

Magyarország elkötelezett a Duna régió árvízvédelmi helyzetének javításában

2014. augusztus 25., hétfő 15:28

Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Dobi László az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere és Kóthay László vízügyi szakértő augusztus 19-én egyeztetést folytattak Szarajevóban, egy a Duna régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozásáról.

A bosznia-hercegovinai árvízvédelmi tevékenységben érintett szervezetek vezetői előtt elmondott beszédében a miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a 2014 májusi pusztító árvizeket követően Magyarország elsőként ajánlotta fel humanitárius, pénzügyi és technikai segítségét a bajbajutott országoknak, amelyet követően a július 16-án, Brüsszelben megrendezett donorkonferencián a Kormány nevében Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának további, összesen 1 millió eurónyi felajánlást jelentett be.

A miniszteri biztos kifejtette, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett Magyarország a Duna Stratégia "környezeti kockázatok kezelése" fejezetének társkoordinátoraként határozott lépéseket tesz egy, a Duna Régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozása érdekében, amely célja, hogy a Stratégiában résztvevő 14 ország által közösen meghatározott prioritások mentén javítsa a Duna régió árvízvédelmi helyzetét. Joó István hangsúlyozta, hogy a szarajevói egyeztetést megelőzően már 11 ország, közel 60 árvízi és katasztrófavédelmi szervével került sor hasonló konzultációra, amely megfelelő szakmai alapot biztosít a készülő Intézkedési Tervnek.

A vízügyi szakemberek egyetértettek abban, hogy a Duna Régió Stratégia az egyik legfontosabb együttműködési keret az árvízvédelem tekintetében, hiszen az ilyen jellegű problémák hatékony kezelése csak makro-regionális szintű erőfeszítésekkel lehetséges. A magyar delegáció tagjai a készülő Intézkedési Tervről szólva hangsúlyozták, hogy az konkrét projekt-javaslatokat fogalmaz meg. Az Intézkedési  Terv egyik legfontosabb eleme az árvízvédelmi előrejelzési rendszerek és adatállományok vizsgálata a későbbi közös fejlesztések érdekében.

A bosznia-hercegovinai delegáció nevében Boško Kenjić a Külkereskedelmi és Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának megbízott helyettes államtitkára üdvözölte a magyar felet, megköszönve az eddig felajánlott segítségnyújtást és felhívva a figyelmet a regionális kooperáció továbbfejlesztésének fontosságára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az árvízi tapasztalatok rámutattak az előrejelzések megbízhatóságának fontosságára.

A megbeszélés eredményeként szakértői szinten áttekintésre és meghatározásra kerültek az árvízvédelmi együttműködés lehetséges területei és formái.

A szakértői találkozót követően Joó István kétoldalú egyeztetést folytatott Mitar Kujundžić a Külügyminisztérium multilaterális-ügyekért felelős helyettes államtitkárával, amely során a miniszteri biztos jelezte, hogy a DRS forrásainak felhasználásával Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina aktívabb szerepvállalását a Stratégia sikeres végrehajtásában.

Utolsó módosítás: 2014. augusztus 25., hétfő 15:57, Pászthory Róbert