Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztatás árhullámról 2019.05.26

2019. május 26., vasárnap 21:49

             

                                                  TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

 

Az országban jelenleg 587,8 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna Budapestnél délután tetőzik, a Tiszán Záhony alatt még árad a folyó.

 

Duna:

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik. Budapestnél még jelentéktelen mértékű vízszintemelkedés várható, a tetőző érték elmarad az alsó rakpart szintjétől. A tetőzés a fővárosban 571 cm körüli vízállással ma, azaz vasárnap délután várható. Ez a vízszint közel 70-80 cm-el elmarad a 645 cm-es szinttől, amely az alsórakpart lezárását okozná.

A Budapest alatti szakaszokon a tetőző érték Bajánál közelíti meg vagy éri el az I. fokú készültségi szintet.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét első felében a folyón kialakuló árhullámokat erősen meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű eső valószínűsíthető. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegiből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva a mostaninál magasabb, az I. fokú készültségi szinteket meghaladó, helyenként akár a II. fokú szinteket megközelítő, vagy meghaladó vízszintek kialakulásával járhat.

 

 

Tisza:

A Tisza árhulláma jelenleg Záhony térségében az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékkel tetőzik. Tokajig a II. fokú szinteket megközelítő, lejjebb Kisköréig az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható. A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani.

 

 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 26.

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 26., vasárnap 21:51, Radó Mónika