Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 05.23.

2015. május 24., vasárnap 20:52

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtők időjárását meghatározó hullámzó frontrendszeren a mediterrán térségben egy önálló ciklon keletkezett. Az erősödő mediterrán ciklon intenzív csapadékzónája a késő esti, éjszakai órákban érte el a vízgyűjtőket. Ma reggelig nagy mennyiségű, helyenként az előrejelzetthez képest sokkal több csapadék hullott.

A Rába vízgyűjtőjén 20 és 40 mm közötti csapadék mennyiséget észleltek, a Zala vízgyűjtőjén 35-40 mm csapadékot mértek, a Mura vízgyűjtőjén pedig 25-65 mm közötti csapadék hullott.

Alsó-Ausztria déli részén sokfelé mértek 20-30 mm-t meghaladó, északabbra és nyugatabbra általában 10-15 mm alatti csapadékot. A Lajta felső szakaszának térségében jellemzően 25-40 mm-t mértek. A Rába és a Répce vízgyűjtő területén is sokfelé volt 30-40 mm feletti csapadék.

Az intenzív csapadéktevékenység jelenleg is tart, a helyzet óráról órára változik.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra. Ma napközben kissé csökken az intenzitás, de a délutáni órákban ismét 5-6 mm/h intenzitású csapadékot jeleznek elő körülbelül 4-6 órán keresztül a meteorológiai modellek. Területi átlagban a Rába teljes vízgyűjtőjére további 25 mm feletti, a Mura vízgyűjtőre 20 mm körüli, a Zala vízgyűjtőre pedig 15 mm közeli mennyiségek várhatóak

Az előrejelzések szerint holnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül az Inn térségében területi átlagban 15 mm, a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében 30-35, illetve 25 mm körüli csapadék valószínű. A  Lajta területén a holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30 mm-t.

Vasárnaptól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a következő napokban jelentős mennyiség sehol nem valószínű.

 

Hidrológia

Vízfolyásokon az eddig lehullott csapadékok hatására intenzív árhullám képződött a Rába külföldi, középső és határközeli szelvényeiben. A csapadéktevékenység és az összegyülekezés még jelenleg is tart. A folyó a szentgotthárdi szakaszon intenzíven árad.

A Strém és a Pinka a külföldi szakaszain már jelentősen árad. A Répce Lutzmannsburgnál szintén intenzíven árad.

A Gyöngyös patakon jelenleg még csak kisebb vízszintemelkedések tapasztalhatóak.

A Mura felső szakaszán ezekben az órákban indult meg az áradás.  Letenyénél már lassú áradás tapasztalható. A Kerkán és a Kebelén is jelentős árhullámok alakultak ki.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében akár a II. fokot is meghaladó tetőzés várható, Körmendnél pedig II. fokozat körüli árhullám kialakulását várják a jelenlegi információk alapján a vízügyi szakemberek. Jelenleg ez még csak egy erős becslés, mert az összegyülekezés még tart, a majdani intenzitás is jelentősen befolyásolja majd a kialakuló árhullámot.

A Répcén és a Gyöngyös patakon is nagyobb árhullámok kialakulására lehet számítani.

A Zala folyón kialakuló árhullám hatására Zalaapátinál fokozat alatti tetőzés várható.

A Murán a jelenlegi mennyiségi előrejelzések beválása esetén III. fok közeli árhullám is kialakulhat. 26-án, kedden valószínű a tetőzés.

A Dráva vízgyűjtő területein az előrejelzetthez képest több mint kétszer annyi csapadék hullott le. A folyón ezért nagyobb árhullámok kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek, fokozat körüli tetőzések várhatók. 

Utolsó módosítás: 2015. május 24., vasárnap 21:01, Radó Mónika