palyazat_fooldal

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.26

2016. február 26., péntek 11:25

TÁJÉKOZTATÓ
 

BELVÍZ


Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 12 vízügyi igazgatóság területén 54 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 24 I. fok, 29 II. fok és 1 szakaszon pedig III. fokon védekeznek.

Területi elöntés 76 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 39 ezer hektár. A legnagyobb elöntést, 22 ezer hektárt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 229 db szivattyútelep üzemel naponta 10,7 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 553 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban az ország legnagyobb részén 5-10 mm közötti, délkeleten ezt némileg meghaladó csapadékok várhatók.

ÁRVÍZ

Az elmúlt 24 órában többfelé volt csapadék a vízgyűjtőkön, de jelentősebb mennyiség (5-10 mm) csak kis területen, a Laborc és az Ung felső vízgyűjtőjén, nagyrészt hó formájában hullott. Ma Erdélyben hullhat számottevő csapadék, ezt követően pedig hétfőn valószínű sokfelé eső, amelynek mennyisége területi átlagban több vízgyűjtőn is elérheti az 5-10 mm-t.

A vízjárási helyzet a tegnapiakhoz képest alig változott, folytatódik a kialakult árhullámok lassú levonulása.

A Sajó végig apad, de legalsó torkolathoz közeli szakaszán továbbra is nagyon lassan csökkennek a vízszintek.

A Takta Taktaföldvárnál lassan apad, kevéssel a II. fokú készültségi szint feletti vízállással.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fokú készültségi szintet meghaladóak a vízállások, a folyó nagyon lassan tovább árad.

A forrásfolyókon levonult újabb árhullámok, valamint a Tisza kisebb árhulláma miatt a Bodrog hazai szakaszán – a következő 1-2 napon - még további lassú vízszintemelkedés várható, ugyanakkor a vízállások a II. fokú készültségi szint alatt maradnak.

A Tiszán Tiszapalkonya térségében - ha rendkívül kis mértékben is, de - csökkent a vízszint, miközben alatta és felett gyengén árad a folyó.

Az érkező kisebb Tisza árhullám és a Bodrog továbbra is jelentős vízmennyisége miatt, Tokajnál további áradás várható, míg Tiszapalkonya térségében eleinte stagnálás, majd újra gyenge áradás valószínű.

A hét végén, ill. a jövő hét elején, a vízállások várhatóan Tokajnál megközelítik az I. fokú (650 cm) készültségi szintet, míg Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében lassú áradást követően a II. fokú (600 cm) készültségi szinthez közeli tetőzések alakulnak ki.

II. fokú készültség mellett folytatja az árvíz elleni védekezést a Hortobágy-Berettyó mentén a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon a vízügy. A mértékadó Borzi vízmércénél 316 centiméter volt a vízszint ma reggel 8 órakor. A Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 563 centiméter volt a vízállás. Mindkét védelmi szakaszon őr- és figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi szakemberek.

A korán érkezett tavaszi időszakban hatalmas szerepet kapnak azok a XXI. századi, modern gépek, amelyek az árvizek károkozásának megelőzéséhez, a szolgáló létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükségesek. Ezt a gép-, eszköz- és műszerparkot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) egy 9,8 milliárd Ft-os beruházás során a tavalyi év végén szerezte be.

Hazánkban a települések 40 %-a erősen, mintegy 80 %-a valamilyen mértékben veszélyeztetett a vizek kártételeitől. Az OVF alá tartozó 12 Vízügyi Igazgatóság eszköz- és gépállományának folyamatos korszerűsítési igénye, a fenntartási és védekezési feladatok megnövekedése, illetve - sok esetben - a szükséges eszközmennyiség hiánya tette időszerűvé a beruházás által biztosított nagymértékű eszközbeszerzést.  Az eszközpark fejlesztése elengedhetetlenül szükséges volt a vízkárelhárítási feladatok hatékony ellátásához és az árvízvédelmi biztonság növeléséhez.

Összesen 218 db földmű karbantartó gépet, 52 db szivattyút, 64 db közúti járművet és közel 1000 db hidrometriai mérőeszközt tudnak immár szakembereink használni, amelyek ezekben az összetett védekezést igénylő időkben nagy segítséget jelentenek.

Az ár- és belvízi biztonság érdekében idén is nagy fejlesztések várhatóak az ágazatban. Ebben az évben közel 100 Mrd forintot tervezünk uniós forrásokból lehívni a tervezett fejlesztések megvalósítására.

Két újonnan beszerzett munkagép az eszközök közül:

munkagep
Traktor
Utolsó módosítás: 2016. február 27., szombat 15:18, Radó Mónika