Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.27.

2016. február 27., szombat 15:08

TÁJÉKOZTATÓ 02.27.

ÁRVÍZ

Az elmúlt 24 órában a hazai vízgyűjtőkön, valamint a külföldi vízgyűjtők nagyobb részén nem mértek csapadékot. 1-3 mm közötti csapadék a Felső-Tisza, a Laborc és az Ung felső vízgyűjtőjén hullott, elsősorban hó formájában. A mai és a holnapi nap nem várható csapadék, ezt követően pedig hétfőn valószínű sokfelé eső, amelynek mennyisége területi átlagban több vízgyűjtőn is elérheti az 5-10 mm-t.

A Takta Taktaföldvárnál lassan apad, ma reggelre a vízállások elérték a II. fokú készültségi szint határát (250 cm), a mai napon az I. fokú készültségi tartományba süllyednek a vízszintek. Az alsó szakaszon – a Sajó és a Tisza árhulláma miatt zárt árvízkapu mögött – a mai napon még további lassú vízszintemelkedés várható, kevéssel a III. fokú szint feletti vízállásokkal.

Péntek dél óta közel 100 km-en van I. fokú készültség a Kraszna folyó védvonalai mentén. A korábbi napok csapadékos időjárása hatására kisebb árhullám indult el a folyó felső szakaszán, mely ma délelőtt tetőzik az Ágerdőmajori határszelvényben.

A Bodrog felvidéki és kárpátaljai mellékvizein továbbra is magasak a vízszintek. A Latorca elnyújtott árhulláma a tegnapi nap folyamán tetőzött Nagykaposnál, de a szokásosnál lényegesen bővizűbb a Laborc is. A Bodrog hazai szakaszán az I. fokú készültségi szintet meghaladóak a vízállások, a folyó nagyon lassan tovább árad.

A forrásfolyókon levonult újabb árhullámok, valamint a Tisza kisebb árhulláma miatt a Bodrog hazai szakaszán – a következő 1-2 napon - még további lassú vízszintemelkedés várható, ugyanakkor a vízállások továbbra is a II. fokú készültségi szint alatt maradnak.

A Tisza a Dombrád alatti szakaszon gyengén árad. Tokajnál a vízszintek ma reggel meghaladták az I. fokú (650 cm) készültségi szintet. Az érkező kisebb Tisza árhullám és a Bodrog továbbra is jelentős vízmennyisége miatt további áradás várható a szelvényben. Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében a lassú áradást követően - várhatóan a jövő hét közepén - a II. fokú (600 cm) készültségi szinthez közeli tetőzések alakulhatnak ki. A Tisza bal partján, a Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A Tiszapalkonyai vízmérce reggel 8 órakor 565 centimétert mutatott.

Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón. Borznál ma reggel 8 órakor 314 centiméter volt a vízállás.

A vízügyi szolgálat szakemberei az összes védelmi szakaszon figyelő- és őrszolgálatot látnak el.

 

BELVÍZ

11 vízügyi igazgatóság területén 54 szakaszon van belvízvédelmi készültség, 24 szakaszon I. fokú, 29 szakaszon II. fokú és 1 szakaszon III. fokú (Balatonlellei szivattyútelep). A belvízzel elöntött területek nagysága 76 400 ha, ebből vetés-szántó 39 ezer ha. Tegnap 206 db szivattyútelepen 10,8 millió m3 belvizet emeltek át, a január 11-én kezdődő védekezés óta eddig összesen 188 millió m3 víz átemelésére került sor, ami több mint négyszerese a Velencei-tó térfogatának.

Az elmúlt napon a védekezésben 549 fő vett részt, munkájukat 260 gépkocsi és 30 db munkagép segítette.

A belvíz mellett a későbbi aszályra is kell gondolni, ezért a vízügyi igazgatóságok 64 db tározóban 44 millió m3 (1 Velencei-tó mennyiségű) belvizet tartanak vissza.

Az elkövetkező 6 napban 10-15 mm csapadék várható síkvidéki területeinken, ami nem fogja jelentősen megnövelni az elöntött területek nagyságát, csak lassítja a belvízmentesítés folyamatát.

A vízügyi igazgatóságoknak tehát továbbra is sok feladatuk lesz. Szakembereink ismétlődő és fontos feladata többek között az árvízvédelmi töltések és hullámterek, valamint a belvízelvezető művek rendszeres karbantartása. Ezt a megfelelő időben történő kaszálással – gaztalanítással és cserjeirtással, illetve az elburjánzó növényzet irtásával lehet biztosítani, továbbá fontos szerepet játszik az ártéri erdők ápolása, az ár- és belvízvédelmi létesítmények karbantartása, fejlesztése. Az említett fenntartási munkák elvégzésének túlnyomó része kézi erővel, közfoglalkoztatottak bevonásával történik, így az ágazat a több ezer közalkalmazott mellett 15-20 ezer közfoglalkoztatottnak biztosít munkát, megélhetést.  A létszám jelentős részét olyan elszigetelt falvak lakossága adja, ahol a vízügyi közfoglalkoztatás nem csak egy átmeneti megoldást, de az egyetlen megélhetési lehetőséget jelenti.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által koordinált ágazat így a legnagyobb országos közfoglalkoztató, és az ágazat létszámához mérve óriási létszám ellenére számtalanszor bizonyította, hogy a megvalósításban is élen jár. A közfoglalkoztatás során így a sokszor éveken át elmaradt fenntartási munkák elvégzésére, pótlására kerül sor, amelyek a hatékony ár- belvízvédekezéshez elengedhetetlenül szükségesek.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. február 27.

Utolsó módosítás: 2016. február 27., szombat 15:18, Radó Mónika