palyazat_fooldal

Események

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Tájékoztató a nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről

2014. szeptember 05., péntek 11:23

Az elmúlt héten a Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban összesen 50-70 mm, a Mura vízgyűjtőjére 60-80 mm csapadék esett.

Csütörtök reggeltől ma reggelig számottevő eső már nem hullott (5 mm alatti mennyiségeket regisztráltak a műszerek).

A meteorológiai előrejelzések szerint folytatódik a változékony időjárás. Marad a záporos, zivataros jelleg. A Rába és a Mura vízgyűjtőre szombaton területi átlagban 5-10 mm-t valószínűsítenek a prognózisok, de lokálisan ennél nagyobb mennyiségek is előfordulhatnak. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdáig területi átlagban jelentősebb csapadék nem várható.

Tegnap változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is volt a helyi vízkárral érintett vízgyűjtőkön. Estétől erősebben megnövekedett a felhőzet és több helyen előfordult egy-egy zápor, de jelentősebb mennyiségek sehol sem hullottak. Az előrejelzések szerint területi átlagban csak 5 mm alatti csapadékra számíthatunk, de lokálisan nagyobb értékek is előfordulhatnak.

Mura

Szerdán éjjel, az újabb esők hatására a Mura horvátországi szakaszán Muraszerdahelynél megállt az apadás és pár cm-es vízszintemelkedés volt tapasztalható, de csütörtök éjféltől már ismét csökkent a vízszint. Letenyénél a Mura csütörtökön a reggeli órákban tetőzött 418 cm-rel, azóta csak nagyon lassú, pár cm-es apadás tapasztalható. Murakeresztúrnál tegnap este óta tetőző a vízállás (péntek reggel 465 cm-t mértek).

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a II. fokú árvízvédelmi készültség továbbra érvényben van, a védekezés folyamatos. A zsilipek zárva vannak. A levonuló árvíz lakott területeket nem veszélyeztet.

Az Igazgatóság hidrológus szakembereinek számításai szerint a Murán további lassú, elhúzódó apadás várható az elkövetkező napokban.

A Murán a vízitúrázást nem javasoljuk!

Szlovén vízügyi szakemberek jelezték, hogy a Lendva és Kebele patakokon levonuló árvíz Lendva várost elöntéssel veszélyezteti, ezért a Kebele tározón maximális vízvisszatartást kértek. Csütörtökön üzembe helyezték Lendva város mellett levő Radamosi tározót is. A Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patak vízjárását befolyásolta a Kebele tározó működése, mert a zsilipek további zárása a tározótér kifolyása alatt csökkentette a magas vízállást. Belsősárd és Zalaszombatfa térségében péntek reggelre jelentősen, több mint 1 métert csökkentek a vízszintek, míg Rédicsnél 30 cm-t apadt már a vízfolyás. A következő napokban újabb, esőből származó vízszintemelkedésre nem kell számítani.

A Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán további lassú vízszintemelkedés volt a jellemző. Ma (péntek) reggelig 14 cm-t emelkedett a vízszint. Éjféltől tetőzés közeli vízállás mutatkozik. (Péntek reggel 7 órakor 254 cm a vízállás.)

A helyi vízkárkészültséget a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon továbbra is fenntartják, az önkormányzat védekezési munkáinak segítésére műszaki irányítót, szaktanácsadást folyamatosan biztosítanak.

A Principális csatornán a hidrológus szakemberek már csak további 1-2 cm-es igen lassú vízszintemelkedés prognosztizálnak, s hétvégén is ezek a tartósan magas vízállások lesznek a jellemzőek.

Marcal

A Marcal árhulláma völgyi elöntésekkel vonul le, mezőgazdasági területek (főleg rét és legelők) kerültek víz alá.

Karakónál már tetőzött a vízfolyás, Mersevátnál még lassú áradás tapasztalható. Az elöntések és a meder benőttsége miatt az árhullám csak lassan, jelentős ellapulással tud levonulni. Az alsóbb szakaszokon további mederből való kilépésre lehet számítani. Az árhullám lakott területeket nem veszélyeztet. A helyi vízkárkészültséget fenntartják, az érintett települések polgármestereit értesítették. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a veszélyeztetet területen fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak.

A Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatósáon továbbra is állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak. A hidrológus munkatársak folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. A hidrológiai mérőcsoportok folyamatos vízhozam mérést végeznek. Az igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a területen állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 05., péntek 11:28, Radó Mónika