Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztató 2019.05.23

2019. május 23., csütörtök 13:51

                                               TÁJÉKOZTATÓ                                  

      ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, a vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani.

 Duna:

A hét első két napján a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin lehullott jelenős csapadékot követően a tegnapi napon már csak a Morva vízgyűjtőjén és a Bécsi medencében hullott jelentősebb, 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban lényegében megszűnik a csapadéktevékenység, ezt követően a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás a fenti területeken. A jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám a Dunán Nagybajcsnál várhatóan pénteken tetőzik a II. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással. Az előrejelzések szerint Budapesten várhatóan az I. fokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, melynek tetőzése szombat éjjel valószínűsíthető.

 Tisza:

A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt három napon területi átlagban is igen jelentős (35-70  mm) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadékra számítunk. A lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A Túron a II. fokú készültségi szintet, a Tisza Kisköréig tartó szakaszán, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az I. fokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 23.

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 23., csütörtök 13:57, Radó Mónika