Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Tájékoztató árhullámról 2019.05.28

2019. május 28., kedd 12:27

              

                                                      TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                   ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

 Az országban jelenleg 431,5 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű, de a tegnap prognosztizált mennyiségnél kevesebb csapadékot várnak a szakemberek. Az árhullám a hét második felében folytatódik, de nagysága még nagyon bizonytalan.

 DUNA:
A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét (I. fok: 620 cm), a viszonylag lassú ütemű apadás következtében azóta fél métert apadt a folyó a fővárosban. A tetőzés jelenleg Baja térségében jár, ahol ma reggel 699 cm-es vízállást mértek (I. fok: 700 cm). Mohácsnál az I. fokú készültség szintjét megközelítő vízállásokat mérnek.

A tegnapi nappal kezdődően a meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra csapadékosra fordult az időjárás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések a következő két napra számottevő, de a tegnap jelzettnél kevesebb (20-45 mm) csapadékot jeleznek előre. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén, a kialakuló újabb árhullám a magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva az előzőhöz képest várhatóan kicsit magasabb vízállásokat eredményez majd. Nagybajcsnál a II. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintet megközelítő árhullám kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi - még a csapadék döntő hányadának lehullása előtti - számítások szerint Budapestnél a tetőzés a hét végén, az I. fokú készültségi szintet megközelítő, alsó rakpart szintjét el nem érő értékkel várható.

 TISZA:

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik a II. fokú készültségi szintet megközelítő értékekkel, lejjebb Kisköréig az I. fokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadék hatására a Sajó vízrendszerén, a Túron, a Krasznán és a Fekete-Körösön az I. fokú készültségi szinteket megközelítő, esetleg azokat meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullámok kialakulására lehet számítani. Az előrejelzések beválása esetén a Túr és a Kraszna várhatóan tartósan az I. fokú készültségi szint közelében marad.

 A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 28.

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 28., kedd 12:29, Radó Mónika