Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztató árhullámról 2019.05.29

2019. május 29., szerda 12:33

              

                                                      TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                   ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 408,6 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Dunán az újabb árhullám, a vízgyűjtőn lehullott, az előrejelzésekhez képest kevesebb csapadék miatt, a vártnál alacsonyabb lesz. A Tisza mellékfolyóin újabb, kisebb árhullámok alakulhatnak ki.

 Duna:

A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult, és a Budapesttől kezdődő szakaszokon az I. fokú készültségi szinteket helyenként erősen megközelítő vízszinteket okoz árhullám ma a délelőtti órákban elhagyja az országot.

A meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön jelenleg is tartó újabb csapadékos időszak következtében Komáromig már újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcson az árhullám várhatóan ma a késő esti óráktól haladja meg a I.fokú készültségi szintet és tetőzésben nem fogja elérni a II. fokú készültségi szintet. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén az újabb árhullám várhatóan a néhány nappal ezelőttihez hasonló vízállásokkal vonul le, Budapestnél a hétvégén az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb tetőzés valószínűsíthető.

 Tisza:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az I. fokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel jelenleg Tokajnál tart. A Kisköréig tartó szakaszon az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.  A mellékfolyók közül a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok várhatóak, melyek közül várhatóan a Kraszna árhulláma okoz az I. fokú szint feletti vízállásokat.

 A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 29.

 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 29., szerda 12:35, Radó Mónika