Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztató árhullámról - 2019.06.01

2019. június 01., szombat 13:55

       

TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 781 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Dunán a budapesti szakaszon ma délután várható a tetőzés 590 cm körüli értékkel. A most következő napokban viszonylag gyors apadás várható, mert a csapadéknak a vízgyűjtőkön egyelőre nincs utánpótlása. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani.

DUNA:

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel Nagymaros térségében jár. A magyar szakaszokon a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakulnak. Budapestnél ma reggelhez képest már csak néhány cm-es emelkedés várható, a tetőzés a déli, kora délutáni órákban, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 cm körüli értékkel várható. Az ezt követő apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 cm-es szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint emelkedést okozó csapadék nem várható.

TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése továbbra is a Tisza-tó térségében vesztegel. A Kisköre alatti szakaszon a tetőző értékek csak helyenként haladják majd meg kismértékben az I. fokú készültségi szinteket. Az árhullám amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Berettyón, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. Az elmúlt napokban heves vízszintemelkedések indultak el a Zagyva-Tarna vízrendszerén, melynek apadó ágán a Tarnán Tarnaméránál illetve a Zagyván Jászteleknél még a II. fokú szintek feletti értékek érvényesek.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 1.

 

 

Utolsó módosítás: 2019. június 01., szombat 13:58, Radó Mónika