Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Tájékoztató árhullámról 2019.06.03

2019. június 03., hétfő 12:31

              

                                                      TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                   ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 831,8 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Dunán ma délelőtt 11 órakor 512 cm volt a vízállás, a tetőzés óta a folyó ezen a szakaszon 66 cm-t apadt. A csapadéknak a vízgyűjtőkön a legfrissebb előrejelzések szerint továbbra sincs utánpótlása. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani. A Tisza magas vízállása miatt ma reggel 06:00 órától lezárták a szegedi Huszár Mátyás rakpartot.

 DUNA:

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel Baja-Mohács térségében járt. A magyar szakaszon a vízállások a vártnak megfelelően alakulnak, az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet kevéssel meghaladva tetőzik Baja és várhatóan a nap második felében Mohács is.  Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 515 cm volt, ami 73 cm vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 cm) képest. A Duna Budapest feletti szakaszának vízjárása alapján az apadás a következő 24 órában hasonló ütemben folytatódik, majd lassulás várható, a magasabban fekvő vízgyűjtőkön elkezdődött hóolvadás miatt. A 400 cm-es szint alulmúlása a péntek esti órákban valószínűsíthető.

 TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése a Kisköre alatti szakaszon jár, árvízvédelmi fokozat elérése nem valószínű. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások.

 A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 3.

 

 

Utolsó módosítás: 2019. június 03., hétfő 12:33, Radó Mónika