Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

TÁJÉKOZTATÓ - 2020. október 19.

2020. október 19., hétfő 11:42

TÁJÉKOZTATÓ OVF

2020. október 19.

A Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, a két árhullám (Sajó és Hernád) összeért a kesznyéteni nyílt ártéren. Az ott kiterülő víz elején ezekben az órákban folyik be a Tiszába, Tiszapalkonya alatt okoz csak készültségi szinttől elmaradó vízszintemelkedést. 

A vízgyüjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani. A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltés szivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek.

A Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés jelenleg HernKesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett jelenleg a II. fokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan október 21-én, Sajószentpéternél pedig várhatóan október 23-án csökkennek a vízszintek az I. fok szintje alá.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, melynek ütemét a szlovákai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél ma reggelre az I. fok szinte alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra csökken a vízszint az I. fok szintje alá.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fok szintje alatti elnyúló tetőzések mellett vonul le az árhullám.

További információkat, így előrejelzési grafikonokat a www.hydroinfo.hu oldalon találhatnak.

Utolsó módosítás: 2020. október 19., hétfő 11:48, Regdánszki Tamara