Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Tanai Anna, muzeológus

Új szerzemény a Duna Múzeum gyűjteményében!

2021. január 25., hétfő 13:16

2020 decemberében egy Kvassay Jenőt ábrázoló vizitkártyával gyarapodott a Duna Múzeum képgyűjteménye. Az eddig ismeretlen portréra Fejér László hívta fel a figyelmünket.

A fotót a 19. század neves fényképésze Liederhoffer Vilmos készítette a Pekáry-házban, mely a Király u. 46. szám alatt állt. Liederhoffer műterme 1870 és 1885 között működött itt, így behatárolható a fotó keletkezési ideje is.

A 18-19. századi arisztokrácia etikettjének szerves részét képező vizitkártyákat André Disdéri francia fotós szabadalmaztatta. A korabeli szokás szerint a hölgyek és urak mielőtt felkerestek volna valakit, elküldték az őket ábrázoló vizitkártyájukat. Ha a küldeményre nem érkezett válasz, a látogatást nem vették szívesen, azonban ha az illető visszaküldte az ő saját vizitkártyáját, a találkozó létrejöhetett. Ez a szokás mindkét félt megkímélte a kínos és megalázó pillanatokról.

Duna Múzeum 

Utolsó módosítás: 2021. január 29., péntek 10:01, Regdánszki Tamara