Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Répásné Sturmann Diána, vízrendezési referens

Úton a digitális településtervezés felé

2021. január 19., kedd 15:03

A Miniszterelnökség szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében a térségi tervezés támogatására fejlesztette ki a 4TR vagy más néven az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszert /E-TÉR/.

A rendszer létrehozásának alapkoncepciója a területrendezési, területfejlesztési, településrendezési, településfejlesztési tervek teljes életciklusának – a tervező kiválasztásától a tervezésen, egyeztetésen át, az elfogadott tervek elérhetőségéig – lehető legnagyobb mértékű, a térségi tervezéssel kapcsolatba kerülő minden szereplő számára elérhető webes támogatás volt.

Az elképzelések szerint az E-TÉR három külön modulban valósítja meg a térségi tervezés támogatását úgymint Egyeztető modul, Tájékoztató modul, Tervezői modul.

A rendszer ezen három moduljában egyrészt elérhetővé válik az építési lehetőségeket meghatározó - az építészek és a településtervezők által ismert, de - az átlagember számára kevésbé ismert települési és területi szabályozás.

Másrészt felületet biztosít a rendszer a hivatalos egyeztetésben részt vevők számára a véleményezési folyamat lefolytatására, hivatalos dokumentálására, a jogszabályban rögzített felsőbb szintű rendezési terveknek való megfelelés miniszteri és főépítészi vizsgálatára, az egy időben készülő tervek együttműködésére. /A hivatalos egyeztetés mellett az E-TÉR felülete segíti a részvételt is, amely során az érdeklődők, kulcsszereplők már a tervezés folyamán bevonásra kerülnek, lehetőséget kapnak a dokumentumok megismerésére, a tervezés szereplői közötti együttműködésre./

Az E-TÉR harmadik feladata az országos, kiemelt térségi, megyei és településrendezési tervek alkotta teljes tervhierarchia egymásra épülésének biztosítása érdekében a kiindulási és igazodási pontként szolgáló térinformatikai és egyéb adatbázisok tervezői hozzáférésének biztosítása.

A felület 2019. április 30-tól béta verzióban elindult A jelenlegi tesztüzem alatt a megyei területrendezési tervek feltöltésre kerültek; a véleményezési eljárások részben az Egyeztető modulban valósultak meg.

Próbaüzem módban működik a Tájékoztató modul országos és kiemelt térségi területrendezési terveket bemutató interaktív térképe (https://oeny.e-epites.hu/oeny/4tr/#/tudastar/interaktiv-terkep), valamint a már említett településrendezési eszközök készítéséhez a megyei területrendezési tervek térképi állományainak szolgáltatása.

A jelenleg elérhető Tájékoztató modul korszerű térképi megjelenítő online felületén az Országos Területrendezési Terv, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve térképi mellékletei tekinthetők meg.

Az E-TÉR fejlesztésének befejezését a Lechner Tudásközpont idén tavaszra tervezi a jelenleg igénybe vehető funkciók bővítése mellett. A Tájékoztató modulban további rendezési tervi térképi rétegek megjelenése, a terület- és településfejlesztési dokumentumok és a területrendezési tervek megjelenése várható, valamint a Tervezői modul új dokumentum és adatszolgáltató, illetve térinformatikai funkciókkal egészül ki.

A településrendezési eszközök módosításának egyeztetési eljárása a jogszabályi rendezést követően előreláthatóan 2022. elejétől jelenik meg a rendszerben.

utonadigitalistelepulestervezesfele

Az összeállítást: Répásné Sturmann Diána készítette.

Utolsó módosítás: 2021. január 29., péntek 10:03, Regdánszki Tamara