Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Még fél évszázadot sem élt meg az egykori VITUKI Toronyépülete

2020. december 10., csütörtök 10:26

Budapesten a IX. kerület déli peremén a Kvassay-zsilip mellett 1976 és 2012 között működött a VITUKI (eredeti nevén a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet).

A VITUKI-t 1952-ben Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet néven abból a célból alapította a Magyar Kormány a korábbi Vízrajzi Intézetből, hogy alap- és alkalmazott kutatásokat végezzen, tanulmányokat készítsen az ország vízkészletének megőrzésére, a magyar vízgazdálkodás fejlesztésére, tudományos megalapozására. Az intézet, az 1886-ban létrehozott magyar Vízrajzi Szolgálat hagyományaira épülve, és kiegészülve hidraulikai, vízkémiai, hidrobiológiai és talajmechanikai laboratóriumokkal, mérőfelszerelésekkel, műszerekkel és számítástechnikai eszközökkel, nagyon sokoldalú, széles vízügyi és környezetvédelmi kutató intézetté vált. Számos nemzetközi szakmai kapcsolattal rendelkezett, a saját szervezésű nemzetközi tanfolyama világszerte ismert volt, számos külföldi szakember alapozta meg és gyarapította itt a tudását.

A VITUKI Központi épületét (a Toronyépületet) az Iparterv mérnökei tervezték Mühlbacher István vezetésével még 1971-ben, felépítése a kutatók méltó elhelyezése, a vízgazdálkodás fokozatos felértékelődésének volt köszönhető.
A mindössze 20x22 méter alapterületű torony aljában kongresszusi termet és korszerű könyvtárat alakítottak ki. A csúszózsaluzással épült vasbeton torony szintjeit a lépcsőház és a liftakna köré építették, a szobákat a homlokzatok mentén helyezték el. A szintek közötti közlekedést két lift, egy fő- és egy menekülő lépcsőház szolgálta. Az épület legmagasabb pontja 57,77 méter volt.

A VITUKI-t 2012-ben jogutód nélkül felszámolták, a Toronyépületet 2020.december 10-én bontották le.

Utolsó módosítás: 2020. december 12., szombat 08:40, Regdánszki Tamara