Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

A víziközmű szolgáltatói szektor alkalmazkodása a járványhelyzethez

2021. január 19., kedd 11:23

A koronavírus terjedésére tekintettel a magyar kormány a 1101/2020. (III. 14.) Korm. határozattal megalakította a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoportot. Ennek elsődleges feladata az ország működéséhez létfontosságú gazdasági társaságok beazonosítása, valamint a felügyelet esetleges átvételéhez szükséges előkészületek megtétele. A létfontosságú magyar vállalatok listájában a 2012. CLXVI. törvény alapján megtalálható az összes hazai víziközmű szolgáltató szervezet. Ezeknél a szolgáltatóknál a honvédség, illetve a katasztrófavédelem biztosítja az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés zavartalan működését a kihirdetetett veszélyhelyzet alatt.
Mint létfontosságú szervezetek, a víziközmű szolgáltatók vizsgálat alá is estek az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által, melynek célja az volt, hogy feltárják a járvány első hulláma okozta károkat. A kialakult helyzet egyértelműen negatív hatással volt a szektor egyes munkaköreiben (pl.vízmérő-leovasás, hibaelhárítás). Az említett károk enyhítésére szolgáló gazdaságvédelmi akcióterv programjainak nagy részére azonban a víziközmű-szolgáltatók különböző okok miatt (tulajdonosi szerkezet, ellátott tevékenység jellege stb.) nem pályázhattak.
A jelenlegi járványhelyzettől függetlenül jogszabályi rendelkezés alapján azonban a kormány a víziközmű-szolgáltatókat biztonsági összekötő személy alkalmazására is kötelezte, melybe a járványhelyzeti intézkedések is beletartoznak. A 201/2001.(X.25.) „Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről” szóló kormányrendelet alapján a fogyasztók számára évi átlagban 10 m3/nap mennyiségnél több vizet szolgáltató vagy 50 főt meghaladó állandó népességet ellátó ivóvízellátó rendszerek ivóvízbiztonság-irányítási rendszerét 2017 júliusáig ivóvízbiztonsági tervben kellett rögzítenie az üzemeltetőnek. A SARS-CoV-2 vírus jelenleg nem mutatható ki az ivóvízben. A szennyvízben azonban igen, a pandémia megjelenése óta rendszeresen folynak vizsgálatok a kiemelt szennyvíztisztító telepeken a
COVID-19 koronavírus-betegséget okozó vírus koncentrációjának kimutatására, tendenciájának meghatározására.
Az ivóvíz céljára történő vízkivétel után alkalmazott vízkezelésben a szűrési és fertőtlenítési módszerek hatástalanítják a vírust. Az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabadaktívklór-koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) az pillanatok alatt inaktiválódik. Azokon a helyeken viszont, ahol nem áll rendelkezésre vízkezelés (pl. rossz kivitelezésű vagy illegális kutak) vagy nincs bekötve a lakásba közüzemi ivóvízhálózat, azaz közkútról kapja a lakosság az ivóvizet, ott nem lehet kizárni a szennyvízből történő fertőzöttség lehetőségét. Ezekben az esetekben a vírus elpusztítására a vízforralást kell alkalmazni.

Szerző: Rajz Renáta (Víziközmű  Osztály)

Utolsó módosítás: 2021. január 19., kedd 11:25, Regdánszki Tamara