Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Vízminőségi kérdések, adatigénylések növekedése

2021. augusztus 13., péntek 13:08

A vízügyi ágazat nap, mint nap szembesül vízminőségi problémákkal. A Balaton virágzása vagy a Ráckevei-(Soroksári)-Duna-ágon kialakult olajszennyezés kiragadott példák - csak hogy néhányat említsünk.

A Műszaki Téradat Szolgáltató Főosztályon is érzékelhető a vízminőséggel kapcsolatos adatkérések megszaporodása, ami arra mutat, hogy a vízminőségi kérdések egyre fontosabbak nemcsak a szakmai plénum, de az átlagember számára is. Nemcsak azért, mert általánosságban véve felértékelődött a tiszta víz értéke, hanem azért is, mert az emberek nagy része egyre környezettudatosabbá válik, az információk hozzáférhetőségével és az információáramlás gyorsulásával fogékonyabbakká váltak a minket körülvevő világ problémáinak nemcsak helyi szinten érezhető hatásainak – aszály, belvíz, villámárvizek –, hanem a sok és a kevés víz, illetve a vízminőségi kérdések globális szintű összefüggéseinek megismerésére, befogadására is.

Hazánk vízföldrajzi adottságai alapján, első pillantásra előnyös helyzetben van, de a geopolitikai megosztottság, amely nem esik egybe a Kárpát-medence vízgyűjtőjével mégis kiszolgáltatottá teszi. Vízkészletünk több, mint 90 %-a külföldről érkezik, és ez az alvízi helyzet jelentősen befolyásolja a hazai felszíni vizek kiinduló vízminőségét. Kiemelten fontos a felszín alatti vizek minősége, mivel az ivóvízellátás 95%-a felszín alatti vízből történik. Ennek megfelelően a felszín alatti vízben található természetes eredetű ásványi anyag összetétele és az emberi fogyasztásra ártalmas anyagok monitoring eredményei is megtalálhatóak a FAVI adatbázisban. Ezen vizek alapállapota okozta vízminőségi kihívások kiegészülnek természetesen a hazai eredetű terhelésekkel, az olyan (új) típusú szennyezőkkel, mint a gyógyszermaradványok, hormonhatású anyagok, kozmetikumok, nanoanyagok, mikroszennyezők, mikroplasztik, stb. Az utóbbi években ráadásul az ágazatnak olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint az egyes rezisztenssé váló baktériumok, az egymással szinergiahatásban álló szennyezőanyagok, vagy éppen természetes eredetű komponensek, mint a cianobaktérium-toxinok.

vizminosegi-adatkeresek

Adattári osztályunk végzi a közérdekű műszaki adatigénylések teljesítését, természetesen a mindenkori érintett főosztályok – a vízminőség esetében a Vízrajzi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály – bevonásával. Összegeztük és az alábbi térképre vittük az elmúlt fél évben beérkezett, vízminőséggel kapcsolatos adatkéréseket.

Dr. Hegedűs Hajnalka

Térképet készítette: Kovács Emese

Utolsó módosítás: 2021. augusztus 13., péntek 13:28, Regdánszki Tamara