palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Lázár Ildikó, közalkalmazott

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

2016. április 19., kedd 08:58

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

A 12 Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmet is támogató vízrajzi létesítmények állapota összességében megfelelő.

Tavaly a törzsállomások száma minimálisan nőtt, összesen 2934 darabot tartottak nyilván, ez 30 darabbal több, mint a 2014-ben. A távmérősített állomások aránya növekedett 2015-ben is, összesen 25 állomást szereltek fel távmérő műszerekkel.

Az Igazgatóságokon és az OVF-ben a tervek szerint megvalósult az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer bevezetése a vízrajzi szakterületre. Részben a minőségirányítási rendszernek köszönhetően nőtt a kalibrált műszerek aránya, ezáltal javult a szolgáltatott adatok minősége. A vízrajzi állomásokon rendszeresen szükség van a vízmércék „0” pontjának bemérésére, ezt az előírások szerint a 2015-ös évben is folytatták az igazgatóságok a mérések pontosságának fenntartása érdekében.

Szintezes a Sio menten

Szintezés a Sió mentén

 

A 2015-ben lezajlott KEOP (KEOP – 2.1.1/B/15) pályázat eredményeként jelentős eszközfejlesztés és beszerzés történt a vízügyi ágazatban. A pályázat részeként vízhozammérők, hidrometeorológiai, műtárgyfelmérő, mederfelmérő, valamint geodéziai eszközök kerültek beszerzésre a vízrajzi szakterület részére. Az eszközök többségét már használatba vették a vízrajzi csoportok. A pályázat részeként az elöregedett, gazdaságtalanul fenntartható vízrajzos gépjárműpark részleges cseréjére is lehetővé vált.

A tavalyi évben több jelentősebb vízügyi projekt lezárult, amelyekben vízrajzi fejlesztések is történtek (a teljesség igénye nélkül):

  • Tisza-Körösvölgy Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer Rekonstrukciós (TIKEVIR) projekt keretében vízszintregisztráló és távmérő állomások létesítése, fejlesztése
  • Tisza-völgyi üzemirányítási rendszert támogató térinformatikai rendszer (Tiszaroffi tározó mintaprojekt) keretében távmérős hidrometeorológiai állomás létesítése, akusztikus vízhozammérő berendezések telepítése, talajvízszint észlelő kutak távmérő rendszerbe kapcsolása
  • Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés keretében vízszintmérő és hidrometeorológiai állomás telepítése távmérő rendszerbe integrálva
  • Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja keretében vízmércék építése és vízrajzi törzsállomások távmérővé fejlesztése
  • Ráckevei-Soroksári-Duna monitoring projekt részeként automata vízhozammérő állomások építése, valamint monitoring rendszer fejlesztése

     

A vízmérce lapok és betétpallók helyreállítása, a rongálásból adódó károk javítása, a távjelző/regisztráló műszer meghibásodások kezelése, valamint a kútaknák iszaptalanítása, karbantartása mellett az őrpontok bemérését és a vízmércék beállítását is folyamatosan el kell látni, ehhez továbbra is fenn kell tartani a meglévő üzemelési forrásokat, valamint lehetőség szerint bővíteni kell ezeket. A jövőben benyújtott pályázatok során különös figyelmet kell fordítani a felszíni vízmérce állomások, valamint a felszínközeli és felszínalatti kutak távmérő és regisztráló műszereinek fejlesztésére, új eszközök beszerzésére, valamint a távmért hálózat bővítésére, mivel az eszközparkon már mutatkoznak az elöregedés jelei.

A növekvő számú regisztráló és távmérő eszköz alkalmazása azzal is jár, hogy ezek várható élettartamának ismeretében fel kell készülni az eszközök folyamatos cseréjére.

Az Igazgatóságok teljes munkaidős vízrajzi állománya minimálisan nőtt (8%-kal), emellett a közfoglalkoztatási program keretében felvett munkavállalókra továbbra is nagy szükség van, hiszen aktívan kiveszik a részüket a fenntartási, üzemelési és adminisztrációs feladatokból. A megnövekedett munkamennyiség miatt a vízrajzi csoportok megfelelő működése nélkülük nehezen lenne biztosítható.

Az Igazgatóságokon a vízrajzi szabályozások szerint történt az operatív, észlelt és feldolgozott adatok forgalma, az adatok előállításában és az adatszolgáltatásban jelentős fennakadás vagy szabálytalanság nem fordult elő. Ebben az évben is voltak szakfelügyeleti ellenőrzések, az ellenőrzések során az OVF sehol sem állapított meg súlyos problémát vagy hiányosságot.

Az év folyamán a vízrajzi dolgozók a napi munkájuk ellátása mellett aktívan részt vettek a vízrajzi, előrejelzési és geodéziai munkacsoportokban, valamint a májusban a Tisza-tónál megrendezésre került vízrajzi mérőgyakorlaton és az októberben rendezett vízrajzi értekezleten. A mérőgyakorlat egyik célja az ADCP műszerek interkalibrációs összemérése, mely mind a szakmai szabályozások mind az ISO-s előírások szerint szükséges.

ADCP meresek kezdete a merogyakorlaton

ADCP mérések kezdete a mérőgyakorlaton

Utolsó módosítás: 2016. április 19., kedd 09:08, Radó Mónika