palyazat_fooldal

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához

2015. október 30., péntek 10:41

A projekt címe:

"Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához" (KEOP-2.1.1/B/15-2015-0001)

A projekt célja:

A 2.1.1./B/15 konstrukció keretében megvalósítani tervezett fejlesztés célja, hogy a KEOP Vizeink jó kezelése prioritás céljaihoz illeszkedve, az árvízi, illetve a vizek kártételei elleni biztonság megőrzése érdekében támogassa a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép- és eszközpark, műszerpark fejlesztését az ár-és belvízi védekezésre kötelezett vízügyi szerveknél.

A kedvezményezett neve:

Országos Vízügyi Főigazgatóság

A támogatási szerződés/támogatási okirat szerinti támogatási összeg: 9,758 milliárd HUF

***

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2015 | 12 | 16

SIKERES PROJEKTZÁRÁS – Modern eszközök az árvizi védekezés szolgálatában

Az árvizek károkozásának elhárítását, megelőzését szolgáló létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép-, eszköz- és műszerpark fejlesztését célozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 9,8 milliárd Ft-os beruházása.

Hazánkban a települések 40 %-a erősen, mintegy 80 %-a valamilyen mértékben veszélyeztetett a vizek kártételeitől. Az elmúlt évtizedekben levonult, egyre magasabb szinten tetőző árhullámok ráirányították a figyelmet az árvízvédelmi műszaki megoldások tervezésének alapjául szolgáló mértékadó árvízszint (MÁSZ) értékének felülvizsgálatára. Az új MÁSZ-értékek (2015. január 1-től) a folyóinkon az eddiginél általában 1-1,5 méterrel lettek magasabbak.

Az OVF alá tartozó 12 Vízügyi Igazgatóság eszköz- és gépállományának folyamatos korszerűsítési igénye, a fenntartási és védekezési feladatok megnövekedése, illetve - sok esetben - a szükséges eszközmennyiség hiánya tette időszerűvé a projekt által biztosított nagymértékű eszközbeszerzést.  Az eszközpark fejlesztése elengedhetetlenül szükséges volt a vízkárelhárítási feladatok hatékony ellátásához és az árvízvédelmi biztonság növeléséhez.

A beruházás során cölöp- és szádfalverők, emelő és anyagmozgató gépek, földmű fenntartó és karbantartó gépek, szivattyúk, úszó munkagépek, közúti járművek, hidrometriai eszközök, meder- és műtárgyfelmérő eszközök beszerzése valósult meg. Az eszköz- és gépállomány bővítésekor környezetbarát, gazdaságosan üzemeltethető és az elvégzendő feladatokhoz legoptimálisabban használható típusok kerültek beszerzésre.

A beruházás eredményei:

  • A vízkárelhárítással kapcsolatos növekvő fenntartási és védekezési feladatok elvárt minőségben történő teljesítése a vízügyi ágazat már rendelkezésre álló és a projekt keretében beszerzésre került gép- és eszközparkjával.Az élet- és vagyonbiztonság maximális védelme a saját szervezeten belüli, azonnal bevethető, és az igényeknek megfelelő gép- és eszközpark alkalmazásával.A jogszabályokban előírt állami vízügyi feladatok ellátásához, a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges tárgyi feltételek megteremtése gépek és eszközök beszerzésével.

  • A védvonalak előírásokban meghatározott állapotának fenntartása, a védvonalak és védekezési helyszínek jobb megközelítése, a védekezés és a szállítás akadálytalan és egy időben több helyszínen, illetve hosszabb védvonalon való végrehajtása a gép- és eszközpark fejlesztése segítségével.Csökkenő védekezéskori reagálási idő, illetve költséghatékonyabb fenntartási és védekezési feladat ellátás.

  • Az árvízvédelmi biztonság javítása, ezen keresztül az érintett térségek fejlesztéséhez, az ott élők életlehetőségeinek javításához való hozzájárulás.

    A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás kedvezményezettje és a végrehajtás felelőse az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

Utolsó módosítás: 2015. december 21., hétfő 16:16, Pákozdi József