palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához

2015. október 30., péntek 10:41

A projekt címe:

"Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához" (KEOP-2.1.1/B/15-2015-0001)

A projekt célja:

A 2.1.1./B/15 konstrukció keretében megvalósítani tervezett fejlesztés célja, hogy a KEOP Vizeink jó kezelése prioritás céljaihoz illeszkedve, az árvízi, illetve a vizek kártételei elleni biztonság megőrzése érdekében támogassa a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép- és eszközpark, műszerpark fejlesztését az ár-és belvízi védekezésre kötelezett vízügyi szerveknél.

A kedvezményezett neve:

Országos Vízügyi Főigazgatóság

A támogatási szerződés/támogatási okirat szerinti támogatási összeg: 9,758 milliárd HUF

***

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2015 | 12 | 16

SIKERES PROJEKTZÁRÁS – Modern eszközök az árvizi védekezés szolgálatában

Az árvizek károkozásának elhárítását, megelőzését szolgáló létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép-, eszköz- és műszerpark fejlesztését célozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 9,8 milliárd Ft-os beruházása.

Hazánkban a települések 40 %-a erősen, mintegy 80 %-a valamilyen mértékben veszélyeztetett a vizek kártételeitől. Az elmúlt évtizedekben levonult, egyre magasabb szinten tetőző árhullámok ráirányították a figyelmet az árvízvédelmi műszaki megoldások tervezésének alapjául szolgáló mértékadó árvízszint (MÁSZ) értékének felülvizsgálatára. Az új MÁSZ-értékek (2015. január 1-től) a folyóinkon az eddiginél általában 1-1,5 méterrel lettek magasabbak.

Az OVF alá tartozó 12 Vízügyi Igazgatóság eszköz- és gépállományának folyamatos korszerűsítési igénye, a fenntartási és védekezési feladatok megnövekedése, illetve - sok esetben - a szükséges eszközmennyiség hiánya tette időszerűvé a projekt által biztosított nagymértékű eszközbeszerzést.  Az eszközpark fejlesztése elengedhetetlenül szükséges volt a vízkárelhárítási feladatok hatékony ellátásához és az árvízvédelmi biztonság növeléséhez.

A beruházás során cölöp- és szádfalverők, emelő és anyagmozgató gépek, földmű fenntartó és karbantartó gépek, szivattyúk, úszó munkagépek, közúti járművek, hidrometriai eszközök, meder- és műtárgyfelmérő eszközök beszerzése valósult meg. Az eszköz- és gépállomány bővítésekor környezetbarát, gazdaságosan üzemeltethető és az elvégzendő feladatokhoz legoptimálisabban használható típusok kerültek beszerzésre.

A beruházás eredményei:

  • A vízkárelhárítással kapcsolatos növekvő fenntartási és védekezési feladatok elvárt minőségben történő teljesítése a vízügyi ágazat már rendelkezésre álló és a projekt keretében beszerzésre került gép- és eszközparkjával.Az élet- és vagyonbiztonság maximális védelme a saját szervezeten belüli, azonnal bevethető, és az igényeknek megfelelő gép- és eszközpark alkalmazásával.A jogszabályokban előírt állami vízügyi feladatok ellátásához, a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges tárgyi feltételek megteremtése gépek és eszközök beszerzésével.

  • A védvonalak előírásokban meghatározott állapotának fenntartása, a védvonalak és védekezési helyszínek jobb megközelítése, a védekezés és a szállítás akadálytalan és egy időben több helyszínen, illetve hosszabb védvonalon való végrehajtása a gép- és eszközpark fejlesztése segítségével.Csökkenő védekezéskori reagálási idő, illetve költséghatékonyabb fenntartási és védekezési feladat ellátás.

  • Az árvízvédelmi biztonság javítása, ezen keresztül az érintett térségek fejlesztéséhez, az ott élők életlehetőségeinek javításához való hozzájárulás.

    A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás kedvezményezettje és a végrehajtás felelőse az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

Utolsó módosítás: 2015. december 21., hétfő 16:16, Pákozdi József