palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Hidrometeorológiai állomások automatizálása

2014. november 20., csütörtök 14:23

Befejezett projekt:


Hidrometeorológiai mérőállomások automatizálása

A megvalósítási projekt azonosító száma: KEOP-2.2.2-2008-0001
A projekt vissza nem térítendő ÁFA-val számított összköltsége: 328 673 284
Projekt megvalósításának kezdete: 2009.04.08.
Projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2012.12.31.
Megvalósítás helyszíne: Magyarország

Projekt célkitűzése:

Az Európai Unió Víz Politikájának 2000-ben elfogadott direktívája, a Víz Keretirányelv, melynek fő célkitűzése a vizek jó állapotának elérése és annak megőrzése. A jó állapot egyaránt vonatkozik a vizek mennyiségi és minőségi jellemzőire, illetve a kettő eredőjeként jelentkező ökológiai állapotra. A célkitűzést hazánk többek között Uniós támogatású projektek (Környezeti és Energia Operatív Programok - KEOP) segítségével éri el.

A vizek állapotának megismeréséhez elengedhetetlenül fontos, egy-egy vízállapotot befolyásoló környezeti elem hatékonyabb vizsgálata, melyeket az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a meglévő monitoring rendszerek fejlesztésével, illetve újak létrehozásával támogat. Ennek egyik részeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP támogatási rendszeréhez benyújtott KEOP-2.2.2-2008-0001 azonosító számú Hidrometeorológiai mérőállomások automatizálása projektet valósította meg az Európai Unió támogatásával, és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

A projekt keretében egy 141 állomásból álló Hidrometeorológiai  monitoring hálózat került kiépítésre az ország 141 helyszínén. Kizárólag új mérőműszerek kerültek telepítésre az érintett állomások kialakításához.

A mérőhálózat, a mérőeszközök, az adatgyűjtés, és az adatátvitel illeszkedik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) automata mérőhálózatához. Kötelező konfigurációként mind a száznegyvenegy állomáson történik csapadékmérés, Pluvio2 csapadékmennyiség mérő műszerrel, melyet a német OTT Hydromet GmbH cég gyártott.

Ezt egészíti ki kilencvenhárom állomás esetében - a csapadékmérésen felül - a léghőmérséklet és légnedvesség mérés (MicroStep MIS műszerekkel). Ez jelenti az alapkonfigurációt.

Huszonöt állomáson - az alapkonfiguráción felül - talajhőmérséklet és talajnedvesség mérőeszközzel is bővült a műszerpark.

Két kiemelt állomáson szélmérés is történik, melyből az egyiken alap-, a másikon bővített konfiguráció került kialakításra.

A 2012. szeptember 30-i nappal elkészült 141 állomás mérési, adattovábbítási, adatáramlási sebességei (pontosságuk) az elvárt szakmai kiírásnak megfelelnek. A beruházás keretében megvalósított automata monitoring állomások telepítésével lehetővé vált a vízbevételi oldal (hatékokny csapadék, lefolyás) mennyiségi értékeinek megbízható mérése, mely a vízállapotok észleléséhez, azok fenntartásához elengedhetetlen.

A kiépítésre került 141 mérőállomást tartalmazó mérőhálózatról, továbbá az OMSZ által korábban kiépített mérőállomásokról érkező adatok GSM hálózaton keresztül, GPRS rendszer segítségével az OMSZ Oracle rendszerébe érkeznek.

Ott az adatok, feldolgozásukat követően, webes alkalmazásban is elérhető adatbázisban kerülnek tárolásra. A projekt keretében megvalósított adatbázis-fejlesztés során létrehozott honlapon (hidromet.vizugy.hu)  naprakészen elérhetőek a lakosság számára is a beérkező adatok.

Érintett települések:

Tatabánya, Árpás, Ásványráró, Győrzámoly, Rábatamási, Koroncó, Nick, Vág, Osli, Lesvár, Hanságliget, Hegyeshalom, Győrsövényház, Mihálygerge vízműtelep, Balassagyarmat, Szúnyog, Mohora, Nagymaros, Surány, Budakalász, Hasznos, Apc-gátőrtelep, Tura, Vasad, Dabas, Ürbői őrtelep, Érd, Gyál, Karapancsa, Mohács-Sárhát, Öregcsertő-Csorna-puszta, Soltszentimre, Kunszentmiklós, Solt, Báta, Dombori, Szkeszárd-Palánk, Simontornya, Adony, Pátka, Devescser, Balatonederics, Balatonakali, Balatonkenese, Fehérvárcsurgó, Drávaszabolcs, Kémes, Villány, Nagyatád, Balatonlelle, Szentlőrinc, Letenye gátőrház, Murakeresztúr, Sárvár, Gór, Karakó, Főnyed, Nemesbük, Tuzsér, Lónya, Fehérgyarmat, Tiszaszalka, Szamosújlak, Tarpa, Nagykálló, Nagyhalász (Mága), Olcsvaapáti, Mátészalka, Sárospatak, Tiszakarád, Ricse szivattyútelep, Tokaj, Tiszalúc, Encs, Gesztely, Hídvégardó, Hejőszalonta, Sajópüspöki, Mezőkövesd, Tiszakeszi szivattyútelep, Gyöngyös-tározó, Verpelét, Tarnaméra, Karcsa, Hortobágy-halastó, Balmazújváros, Apavára, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Tiszalök, Pocsaj, Berettyóújfalu, Tiszacsege, Erdőtelek, Doba szivattyútelep, Hevesvezekény, Alattyán, Kunhegyes, Kétpó, Tiszaörvény, Kunszentmárton, Lakitelek, Tiszaroff, Törtel, Zagyvarékas, Jászberény, Nagykőrös, Cegléd, Besenyszög, Kisköre, Békéssámson, Dombegyház, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Makó, Kéktó, Tiszaalpár, Mezőkovácsháza, Pankotam Szikáncs csat., Őrház, Baks-dongér gát.h., Kübekháza csat. Őrház, Sándorfalva g.h., Üllés (Vízmű), Kisszállás csat. őrház, Elek, Gyula-Iteér, Csabacsüd, Mezőberény-Hosszúfok, Békés-Vizesfás, Dióér I., Mezőgyán, Sarkad-malomfok, Ecsegfalva, Darvas, Töviskes, Dévaványa, Peres, Gyoma, Békési duzzasztó


A projekt keretében megvalósított adatbázis-fejlesztés során létrehozott honlapon hidromet.vizugy.hu honlapon naprakészen elérhetőek a lakosság számára is a beérkező adatok.

 

Utolsó módosítás: 2015. május 29., péntek 09:26, Pászthory Róbert