palyazat_fooldal

2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

2019. szeptember 3., kedd

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Jövő márciusig 28 ezer kilométernyi csatornát térképeznek fel

2014. július 01., kedd 12:31

Jövő márciusig 28 ezer kilométernyi csatornát térképeznek fel

2014. június 26.

Megkezdték a forgalomképes, közcélú, állami tulajdonú csatornahálózat feltérképezését. 2015. március végére készül el a káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények katasztere, amely a valós helyzetet mutatja majd és egy korszerű, hatékony belvízvédekezés kidolgozásának alapjául szolgál a jövőben. A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló program költségvetése 4,6 milliárd forint.

A vízi létesítmények, köztük a belvizek elvezetését szolgáló csatornák stratégiai jelentősége folyamatosan nő. A káros vizek – például az árvizek – elvezetése, illetve azok visszatartása (például öntözési célra) azonban csak korszerű rendszer kialakításával és üzemeltetésével valósítható meg.

Az ehhez szükséges információk mostanáig nem álltak teljes körűen rendelkezésre, emellett az elérhető adatok nem minden esetben fedik a valóságot.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium szakmai együttműködése keretében a külön-külön felügyeletük alatt álló NFP Nonprofit Kft. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság a „KEOP – 2.5.0/C/12 - A forgalomképes közcélú állami tulajdonú, káros vizek elvezetését célzó vonalas vízi létesítmény kataszterének elkészítése” tárgyú pályázaton való részvételre, valamint az elnyert projekt teljesítésére konzorciális együttműködési megállapodást kötöttek.

2014 márciusában az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) alkotta konzorcium - uniós forrásból - megkezdte 28.472 km forgalomképes, közcélú, állami tulajdonú csatornahálózat fizikai és tulajdonjogi feltérképezését.

Pereszlényi Attila, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk e létesítmények tulajdonviszonyainak kimutatása, a tulajdonviszonybeli anomáliák feltárása és kataszterének elkészítése.

A kataszter a valós helyzetet mutatja majd, és megteremti egy újabb projekt információs bázisát. A felmérések eredményeként létrejövő kataszter tartalmazza a csatornák pontos információit – tulajdonjog, fizikai állapot stb. – és érdemben támogatja a belvízvédekezést, a vízkormányzást, a vagyongazdálkodást és a műszaki infrastruktúra fejlesztését.

A projekt valós igényeknek teremt megfelelő információs alapot, a mezőgazdaság hatékonyabb működésének lehetőségét teremti meg, s ezzel komoly társadalmi igényeket szolgál.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztés költségvetése 4,6 milliárd forint. A projekt befejezési határideje jövő év március vége.

Utolsó módosítás: 2014. július 01., kedd 12:44, Radó Mónika