palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Immár hivatalosan is elkészültnek tekinthető a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme

2014. december 12., péntek 15:04

Keszthely, 2014. december 10.  ---  Országos Vízügyi Főigazgatóság                                                  Sajtóközlemény


kisbalaton_logo                                                                                                     

ÁTADTÁK A KIS-BALATON VÍZVÉDELMI RENDSZER II. ÜTEMÉT

Immár hivatalosan is elkészültnek tekinthető a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme. Az Európai Unió támogatásával több mint hatmilliárd forintért megvalósított fejlesztés sikeres próbaüzemét követően megteremtődtek a rugalmas vízkormányzás feltételei, így megkezdheti működését a világszerte egyedülálló, természetes vízjárás utánzására alkalmas vízvédelmi rendszer. A keszthelyi Festetics-kastélyban tartott ünnepélyes zárórendezvényen elhangzott: a beruházás révén hosszú távon javítható a Balaton vízminősége – mivel a Kis-Balatonnak az „előszűrő” funkciója kiteljesedhet, és az új rendszer különféle, akár szélsőséges vízjárások esetén is módot ad majd a hatékony beavatkozásokra.

A két év megfeszített munkájával most elkészült létesítmények révén a természetes vízjárás utánzására alkalmas rendszert sikerült kialakítani, amely rugalmas üzemirányítást és vízkormányzást tesz lehetővé, alkalmazkodva a csapadék mennyiségéhez. Így kedvező környezeti feltételek jöhetnek létre a vizes élőhelyeket kedvelő élőlények számára is. A II. ütem a már régebben működő I. ütemmel együtt mostantól egységes vízvédelmi rendszerként üzemel.

A rendezvényen elmondták: a „második ütem” 2012 nyarán kezdődött kivitelezési munkáit hosszú előkészítés, sok év tapasztalatának, köztük az 1980-85 között elkészült „első ütem” tanulságainak az összegzése előzte meg. A tervezés már 2005-ben megkezdődött – ennek során a szakemberek 150 év csapadék-adatainak, több mint 20 év Zala-vízhozamának elemzésére, a már meglévő műszaki monitoring és biomonitoring adatokra támaszkodtak. Az első ütem Balatonba jutó vizekre gyakorolt jótékony hatása érezhető volt a vízminőség javulásában, de nem nyújtott megfelelő beavatkozási lehetőséget a Zala folyón levonuló szélsőséges vízjárásokat kísérő vízminőség-változások kezelésére. Ezért a szakemberek egyetértettek abban: szükség van egy „második ütemre”.

A fejlesztési koncepció eleve olyan komplex megoldásra irányult, ami alkalmas a vízminőség-védelmi, ár- és belvízvédelmi-, valamint természetvédelmi célok összehangolt megvalósítására. A koncepció kidolgozását és a beruházás gyakorlati megvalósítását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vállalta fel.

A rendezvényen a szakemberek elmondták, hogy a beruházással három fő cél valósul meg, köztük a Balaton vízminőség-védelme, a tavat terhelő tápanyagoknak a Vízvédelmi Rendszerben való csapdázásával, a rugalmas üzemrend lehetőségének kialakításával. Természetvédelmi és ökológiai célok is teljesülnek a Zalavári belvízöblözet elárasztásával, az Ingói-berek terhelésének csökkentésével. Nem utolsósorban pedig csökken az árvízi kockázat a megnövelt tározó térfogattal és a felújított belvízvédelmi rendszerrel. Ezek mellett megteremtődött a műszaki lehetősége a Zalán érkező vizek megoszthatóságának az egyes tározóterek között, valamint a Zala vize (a tározótereket kikerülve) mostantól közvetlenül is a Balatonba vezethető.

Az elmúlt két évben zsilipek, hallépcsők, hidak épültek, közel öt kilométernyi töltést építettek, hosszú szakaszokon kikotorták a Zala medrét – a munkák nagyságrendjét talán a számok mutatják a legjobban. Például földből 122 500 köbmétert bányásztak ki, amiből 70 000 köbméternyit új töltések építésére használtak fel, 25 000 köbméter töltések felújítására, helyreállítására szolgált, a maradék pedig az ideiglenes műtárgyaknál kapott szerepet. Több mint 15 500 méteren zajlott a Zala-meder és más vízelvezető csatornák mederkotrása. 3661 méternyi új csatorna épült a vizek áramlásának, elvezetésének javítására.

A halak ívási helyére jutásának elősegítésére két, európai összehasonlításban is egyedülálló technikával megépített kőbukós hallépcső épült. Korszerű monitoring rendszer épült ki: a Zala vízgyűjtő területén a meglévő 38 távmérő állomás mindegyikében lecserélték a régi, elavult adatgyűjtő berendezéseket. A távmérő rendszer 11 új állomással bővült. Kiépült egy korszerű műszaki rendszer, irányító központtal. Azért, hogy az új műtárgyak által biztosított rugalmas vízkormányzás segítségével a vízszabályozás a következő évektől a környezetvédelmi és természetvédelmi célokat a leghatékonyabban szolgálhassa, üzemirányítási monitoring-rendszer felel. Ezzel nyomon követhetők a vízvédelmi rendszer egyes területi egységeinek kémiai, ökológiai és természetvédelmi állapotában keletkező változások.

A második ütem során fölépített új műtárgyakkal módosítható a víz áramlása, megóvható a Kis-Balaton csodálatos vízi világa – és a bekerülő víz útjának szabályozásával javítható nagy tavunk, a Balaton vízminősége. A Zala folyására felépített főbb műtárgyak 40-50 éven keresztül biztosítják a rugalmas vízkormányzás feltételeit. A beruházás 100%-ban támogatásból valósul meg, összköltsége 6.147.138.996 forint.


kisbalaton_logo2 


Az átadásról készült képes beszámoló megtekinthető a GALÉRIÁK-ban.

Utolsó módosítás: 2014. december 12., péntek 16:02, Vass Zsuzsanna