palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

OMIT közlemény 2014.09.15

2014. szeptember 15., hétfő 13:05

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 81,2 km-en II. fokú, 56,6 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban, ez összesen 287 km.

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság 135 munkatársa került átvezénylésre a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A vízügyi műszaki irányítók a települési polgármesterekkel közösen felmérik a keletkezett károkat és azok helyreállításának indokoltságát. A vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki.

Az OMIT a Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt rendelt ki és a települési vízkárelhárítási tervek pontosítása érdekében a levonuló árhullámok tetőző vízszintjének rögzítésére az önkormányzati védekezés irányítóit felkérte.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Az elmúlt 24 óra időjárása:

A tegnapi nap folyamán területi átlagban jelentős csapadék hullott a Közép-Duna részvízgyűjtőjén (23,0 mm), a Zala és Balaton rendszerén (20,4 mm) és a Közép-Tiszavölgyben (17,2 mm). 10-15 mm között esett még a Rába-Répce, a Sió-Kapos-Sárvíz, a Zagyva-Tarna, a Körösök és a Maros részvízgyűjtőjén. A Dráva vízrendszerében átlagban 10 mm alatti volt a csapadék.

A többi részvízgyűjtőn tegnapi nap folyamán számottevő (10 mm feletti) csapadék nem volt.

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Napról napra egyre többet süt majd a nap. Nem lesz teljesen csapadékmentes az időszak, de legfeljebb elszórtan várható zápor, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 287 km-en van árvízvédelmi készültség az országban, ebből 149,2 km-en I. fokú (Duna, Zala, Sajó), 81,2 km-en II. fokú (Dráva, Lajta), 56,6 km-en III. fokú (Rába, Pinka, Mura, Principális csatorna) a készültség.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Dráva-Mura vízrendszer magyar szakaszán több helyen minden korábbinál magasabb vízszintek kialakulása valószínűsíthető. A Mura tetőzése ma este-éjjel Letenyénél 520-530 cm-rel várható (valaha mért legmagasabb vízállás 512 cm,1972-ben). A Dráván Őrtilos, Barcs és Szentborbás vízmércéken a kialakuló vízszintek várhatóan csak megközelítik az eddigi maximális értékeket, de a folyó alsó szakaszán, Drávaszabolcsnál az eddigi (valaha mért legnagyobb vízállás 596 cm) feletti érték valószínűsíthető.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék és a felső szakaszokon érkező vízhozamok alapján a vízjelző szolgálat előrejelzése szerint Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedden. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Lajtán megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a hét közepén. A tetőző vízszintre vonatkozó pontosabb előrejelzést később tudunk adni.

A Rábán Szentgotthárdnál az első árhullám 2014. szeptember 12-én 10 órakor tetőzött az I. fokú szint alatti 214 cm-es vízállással, a második következő nap este 20 órakor 402 cm-es vízszinttel (III. fok: 370 cm). Körmendnél tegnap 17 órakor alakult ki a 492 cm-es tetőzés (III. fok: 440 cm), ma reggel 10 órakor 462 cm-t mértek.

Legfrissebb számításaink szerint a Rába vízszintje Körmendnél a mai nap folyamán a III. fok szintje alá apad. A Körmend alatti szakaszon is készültségi szinteket meghaladó vízállások alakulnak ki. Sárvárnál várhatóan az I. fok körüli, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, a III. fokot megközelítő, Árpásnál a II. fok körüli vízszintek alakulhatnak ki.

A Marcalon lehullott csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, ez II. fokú készültség elrendelését teszi szükségessé pénteken Gyirmótnál.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál sem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra valószínű.

A Sajó vízgyűjtőjére lehullott csapadék hatására vízszintemelkedések alakultak ki. A folyó ma reggel 7 órakor 297 cm-es vízszinttel tetőzött (III. fok: 300 cm). A ma reggeli előrejelzések szerint Sajószentpéter ma este a II. fok közelében, Felsőzsolcán holnap napközben várható a tetőzés kissé az I. fok (300 cm) szintje alatt.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket kedd déli részben még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy fennáll a kritikus vízgyűjtőkön annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában előfordulhat, hogy számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Lenti térségében az árvízi veszélyeztetettség mérséklődésére való tekintettel a visszatelepítés elrendelésének az OMIT nem látja akadályát.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 28 szakaszon van elrendelt készültség. 10 szakaszon van érvényben I. fokú, 11 szakaszon II. fokú, 6 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség.

A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 13 100 ha, ebből 4 500 ha vetés-szántó.

A belvízvédekezésben 168 fő vesz részt.

A csapadéktevékenység áttevődött az Alföld középső vidékére. Az időben elkezdődött szivattyúzásnak és a prevenciós védelmi tevékenységnek köszönhetően egyelőre nem alakult még ki jelentős elöntés az alföldi területeken. Amennyiben marad a csapadékos időjárás, megnőhet az elöntött terület nagysága, de veszélyhelyzet nem alakul ki.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 15.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 16., kedd 13:03, Radó Mónika