Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

OMIT közlemény 2014.09.15

2014. szeptember 15., hétfő 13:05

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 81,2 km-en II. fokú, 56,6 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban, ez összesen 287 km.

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság 135 munkatársa került átvezénylésre a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A vízügyi műszaki irányítók a települési polgármesterekkel közösen felmérik a keletkezett károkat és azok helyreállításának indokoltságát. A vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki.

Az OMIT a Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt rendelt ki és a települési vízkárelhárítási tervek pontosítása érdekében a levonuló árhullámok tetőző vízszintjének rögzítésére az önkormányzati védekezés irányítóit felkérte.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Az elmúlt 24 óra időjárása:

A tegnapi nap folyamán területi átlagban jelentős csapadék hullott a Közép-Duna részvízgyűjtőjén (23,0 mm), a Zala és Balaton rendszerén (20,4 mm) és a Közép-Tiszavölgyben (17,2 mm). 10-15 mm között esett még a Rába-Répce, a Sió-Kapos-Sárvíz, a Zagyva-Tarna, a Körösök és a Maros részvízgyűjtőjén. A Dráva vízrendszerében átlagban 10 mm alatti volt a csapadék.

A többi részvízgyűjtőn tegnapi nap folyamán számottevő (10 mm feletti) csapadék nem volt.

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Napról napra egyre többet süt majd a nap. Nem lesz teljesen csapadékmentes az időszak, de legfeljebb elszórtan várható zápor, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 287 km-en van árvízvédelmi készültség az országban, ebből 149,2 km-en I. fokú (Duna, Zala, Sajó), 81,2 km-en II. fokú (Dráva, Lajta), 56,6 km-en III. fokú (Rába, Pinka, Mura, Principális csatorna) a készültség.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Dráva-Mura vízrendszer magyar szakaszán több helyen minden korábbinál magasabb vízszintek kialakulása valószínűsíthető. A Mura tetőzése ma este-éjjel Letenyénél 520-530 cm-rel várható (valaha mért legmagasabb vízállás 512 cm,1972-ben). A Dráván Őrtilos, Barcs és Szentborbás vízmércéken a kialakuló vízszintek várhatóan csak megközelítik az eddigi maximális értékeket, de a folyó alsó szakaszán, Drávaszabolcsnál az eddigi (valaha mért legnagyobb vízállás 596 cm) feletti érték valószínűsíthető.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék és a felső szakaszokon érkező vízhozamok alapján a vízjelző szolgálat előrejelzése szerint Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedden. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Lajtán megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a hét közepén. A tetőző vízszintre vonatkozó pontosabb előrejelzést később tudunk adni.

A Rábán Szentgotthárdnál az első árhullám 2014. szeptember 12-én 10 órakor tetőzött az I. fokú szint alatti 214 cm-es vízállással, a második következő nap este 20 órakor 402 cm-es vízszinttel (III. fok: 370 cm). Körmendnél tegnap 17 órakor alakult ki a 492 cm-es tetőzés (III. fok: 440 cm), ma reggel 10 órakor 462 cm-t mértek.

Legfrissebb számításaink szerint a Rába vízszintje Körmendnél a mai nap folyamán a III. fok szintje alá apad. A Körmend alatti szakaszon is készültségi szinteket meghaladó vízállások alakulnak ki. Sárvárnál várhatóan az I. fok körüli, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, a III. fokot megközelítő, Árpásnál a II. fok körüli vízszintek alakulhatnak ki.

A Marcalon lehullott csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, ez II. fokú készültség elrendelését teszi szükségessé pénteken Gyirmótnál.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál sem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra valószínű.

A Sajó vízgyűjtőjére lehullott csapadék hatására vízszintemelkedések alakultak ki. A folyó ma reggel 7 órakor 297 cm-es vízszinttel tetőzött (III. fok: 300 cm). A ma reggeli előrejelzések szerint Sajószentpéter ma este a II. fok közelében, Felsőzsolcán holnap napközben várható a tetőzés kissé az I. fok (300 cm) szintje alatt.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket kedd déli részben még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy fennáll a kritikus vízgyűjtőkön annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában előfordulhat, hogy számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Lenti térségében az árvízi veszélyeztetettség mérséklődésére való tekintettel a visszatelepítés elrendelésének az OMIT nem látja akadályát.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 28 szakaszon van elrendelt készültség. 10 szakaszon van érvényben I. fokú, 11 szakaszon II. fokú, 6 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség.

A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 13 100 ha, ebből 4 500 ha vetés-szántó.

A belvízvédekezésben 168 fő vesz részt.

A csapadéktevékenység áttevődött az Alföld középső vidékére. Az időben elkezdődött szivattyúzásnak és a prevenciós védelmi tevékenységnek köszönhetően egyelőre nem alakult még ki jelentős elöntés az alföldi területeken. Amennyiben marad a csapadékos időjárás, megnőhet az elöntött terület nagysága, de veszélyhelyzet nem alakul ki.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 15.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 16., kedd 13:03, Radó Mónika