palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

OMIT Közlemény 2014.09.18

2014. szeptember 18., csütörtök 13:07
Jelenleg összesen 619,7 km hosszon van árvízvédelmi készültség elrendelve. 266,3 km-en I. fokú (Duna, Rábca, Sió), 41,6 km-en II. fokú (Rába, Marcal), 311,8 km-en III. fokú (Lajta, Dráva, Mura, Principális csatorna, Zala) a készültség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs a Dráva menti védvonalra telepített töltő telepei 3 helyszínen (Drávaszabolcs, Kémes, Drávasztára) folyamatosan működnek.

Az OMIT irányításával az aktívan védekező vízügyi igazgatóságok védelmi szervezetéhez szükséges újabb létszám-átcsoportosítások megtörténtek, valamint a kialakult helyzetnek megfelelően a más vízügyi igazgatóságokról érkeztek munkatársakat (osztagok, geodéziai- és világító csapatok) már visszavezényelték.

Az árvízvédekezésben az állami műveken összesen 1217 fő vízügyi dolgozó vett részt, amiből 202 fő a társ vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakember. A védekezésben 30 db teherautó, 190 db személygépkocsi vett részt, a védekezés kezdete óta eddig összesen 33300 db homokzsák és 354 m3 homok került felhasználásra.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

A tegnapi nap folyamán - a korábbi előrejelzéseknek megfelelően - területi átlagban nem hullott számottevő csapadék a Duna-Tisza vízrendszerén. A részvízgyűjtőkön a területi csapadékátlag mindenhol 1 mm alatti volt.

A Kárpát-medence időjárását jelenleg döntően anticiklonális hatások alakítják, péntek reggelig elvétve alakul ki egy-egy jelentéktelen zápor. A hét végére változás várható időjárásunkban.

A vasárnaptól keddig tartó időszak során egy északnyugat felől érkező éles hidegfront átvonulásával kell számolni; már a front előtt is, de átvonulása során is több helyen számíthatunk csapadékra. A csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a 10 mm-t, majd kedden fokozatosan csökken a csapadék előfordulása és mennyisége. Az ezt követő napokban – egy kiépülő magasnyomásnak köszönhetően – számottevő csapadék nem várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 266,3 km-en I. fokú, 41,6 km-en II. fokú, 311,8 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve. az országban.

A korábbi csapadékos napok időjárása következményeként a Rábán, a Murán és a Dráván is igen jelentős árhullámok alakultak ki. A Rába a felső szakaszán III. fok, a Mura Letenyénél LNV feletti vízállásokkal már tetőzött, a Dráván a tetőző vízállások helyenként várhatóan megközelíthetik a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét.

A Dunán kialakult árhullám a hazai szakaszon Nagybajcsnál sem haladta meg az I. fok szintjét, lejjebb is fokozat alatt marad.

A Rábán az első árhullám Szentgotthárdnál 12-én 10 órakor tetőzött az I. fokú szint alatti 214 cm-es vízállással, a második 13-án este 20 órakor 402 cm-es vízszinttel. Körmendnél 14-én 17 órakor alakult ki a 492 cm-es, Ragyogóhídnál pedig 17-én 6 -7 órakor 353 cm-es volt a tetőzés.

A folyó felső szakaszán (Szentgotthárd, Körmend, Sárvár) árvízvédekezési készültségi fokozat alattiak a vízszintek. A legfrissebb számítások szerint Árpásnál a II. fokot meghaladó, Győrnél fokozat alatti vízszintek alakulhatnak ki.

A Lajta III. fok feletti vízállások mellett apad, a tegnapi 256 cm-es tetőzést követően ma reggel Mosonmagyaróvárnál 247 cm volt a vízállás.

A Zala Zalaapátinál még enyhén árad III. fok feletti vízállások mellett; ma reggel 335 cm volt a vízállás, a folyó tetőzés közeli állapotban van.

A Principális-csatornán a nagykanizsai vízmérce szelvényben továbbra is igen lassú apadás tapasztalható. Ma reggel 7 órakor 261 cm volt a vízállás.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám.

A Mura Letenyénél 16-án 0 órakor tetőzött 554 cm-en, 40 cm-rel magasabban, mint az eddig mért legmagasabb vízállás. Letenye vízállása ma hajnalban a III. fok szintje alá csökkent, ma 10 órakor 421 cm volt a vízállás. (III. fok: 430 cm).

A Dráva Őrtilosnál 16-án reggel 5 és 7 óra között tetőzött 439 cm-es vízszinttel, jelenleg intenzíven apad, 10 órakor 318 cm-t mértek. Barcsnál az elnyúló tetőzés a legfrissebb adatok alapján a ma reggeli órákban 507 cm-en megtörtént.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Mura vízállása Letenyénél várhatóan holnap reggelre csökken a II. fok szintje alá (II. fok 380 cm). A  Dráva hazai szakaszán a tetőző vízállások több helyen várhatóan csak megközelíthetik az eddig mért legmagasabb vízszinteket. Szentborbásnál a tetőzés a mai nap során várható nem sokkal a III. fok szintje feletti értékkel, Drávaszabolcsnál pedig holnap a valaha mért legmagasabb vízállás szintje alatt.

BALATON:

A tó vízállása 134 cm, az elmúlt napon a vízállás nem emelkedett. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértéke 40 m3/sec volt; a mai napon további fokozatos emeléssel a 46 m3/sec, 2014. szeptember 19-re pedig az 50 m3/sec intenzitást érik el.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon van elrendelt készültség. 16 szakaszon van érvényben I. fokú, 16 szakaszon II. fokú, 8 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. Az elmúlt napon nem volt érdemi mennyiségű csapadék.  A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a ma reggeli adatok alapján 47 600 ha (ebből 22200 ha vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes – Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken a hétvégén 10 mm csapadék várható. Az előrejelzés beválása esetén az intenzív belvízvédekezés ellenére az elöntött területek nagyságának csökkenése meg fog állni.

Az üzemelő szivattyútelepek kapacitása 102 m3/s, tegnap 6,1 millió m3 belvizet emeltek át.

 

Országos Műszaki irányító Törzs, 2014. szeptember 18.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 18., csütörtök 16:01, Pászthory Róbert